Исторически музей – град Ямбол

3
Добави коментар
bulgariatravel.org
bulgariatravel.org

Историческият музей в Ямбол се помещава в двуетажна сграда в центъра на града. Той е учреден през 1952 г. като естествен наследник на местни археологически и научни дружества.

Днес фондът на музея наброява приблизително 93 000 експоната, някои от които с голяма художествена и историческа стойност.

Експозицията на музея е разделена на няколко отдела: Праистория, Античност, Средновековие, Нумизматика, Възраждане, Етнография, Нова история, Най-нова история.

Археологическото богатство на Ямболския регион, експонирано в залата на първия етаж, представя образци на материалната и духовна култура на човека още от неолита (VІІ-VІ хил. пр.Хр.). Тук могат да се видят някои от важните находки, направени при разкопки в близкия античен тракийски град Кабиле.

Експозицията, организирана на втория етаж в музея, е посветена на етнографските особености на Ямболския регион. Тук може да се научи повече за местните обреди и обичаи, за занаятите, празниците и вярванията на хората от Ямболския край. Сред най-интересните експонати са празнични носии, обредни костюми, кукерски маски, градско облекло, музикални инструменти и др.

В обекта могат да се закупят сувенири и информационни материали.