Павлин Груцов, специалист “Интернет маркетинг и реклама”: Споделянето на провокативни снимки във Фейсбук е с користна цел -…

33
Добави коментар
Veselushko
Veselushko

Валути

Курсове за 09.04.2015

Българска народна банка

1 USD = 1.81532 BGN (up)

1 GBP = 2.69102 BGN (down)

1 CHF = 1.87215 BGN (down)

Общество –

Проблеми

Написано от Марияна ГАРВАНСКА
  

Петък, 17 Февруари 2012 11:13
– Павка, обясни, що за хора са тези, които крадат от интернет снимки на деца и пишат разни сърцераздирателни текстове отдолу, неотговарящи на истината?- По принцип такъв тип снимки се публикуват от хора, които са притежатели на страници във Фейсбук. Те намират провокираща снимка, слагат някакъв надпис на български, който допълнително придава драматизъм, и текст “Споделете ако подкрепяте или съчувствате”, или нещо приканващо от сорта. Идеята е, че със споделянето въпросната снимка се публикува в профила на всеки, който е споделил.

И съответно се получава лавинообразно разпространение. И така собственикът на страницата придобива нови фенове. Има два начина да се правят пари от това – единият е, че собственикът на страницата иска да си развие даден бизнес, а другият – че разпространяват тези страници, за да натрупват фенове и после продават или страниците, или реклама в тях. Да изкарват пари, личната изгода, това е основното при публикуването на такива снимки.Е, има и случаи, при което няма задкулисна цел, просто някой качва смешна снимка, с надпис “Споделете, ако ви харесва”. Това е т.нар. безобиден спам. Но другият вариант е да си развиват бизнеса като рекламират сайтовете си. Когато търговецът събере достатъчно фенове на страницата си във Фейсбук, почва да публикува там новини от своя сайт, да дава линкове към него, оферти. Ако няма сайт пък предлага оферта – публикуване на два-три линка от дадени сайтове срещу някакви суми. За  собствениците на сайтове това е много евтин вариант за реклама.- За какви цени говорим?- Ами относително е – зависи от броя на посетителите на страницата, дали е активна, със забавно естество ли е, новинарска ли е. Цените много варират – от един до десет лева на публикуван рекламен пост, може да е линк, или пък реклама на магазин.- А каква е идеята на съобщенията от рода на “Днес е Деня на еди-какво си, ако имаш близък, който еди-какво си, сподели за един час на стената си това съобщение”?- В 90 процента от случаите, когато в поста пише “споделете”, ако подкрепяте или съчувствате, идеята ви я казах. Но има и верижни писма, без някаква цел. Те нищо не рекламират. Нямат смисъл. – На мен ми попадна снимка с дете с тумор на лицето и пишеше, че с всяко споделяне Фейсбук дава по два цента за лечението му.- По никакъв начин това не може да е вярно. Няма нищо такова. Пак е за облагодетелстване на някои хора. – Обясни разликата между профил, група и страница? – Профилите са за хора, групите за са определена общност, а страниците са за бизнес. Но в световен мащаб доста хора предпочитат за използват за бизнеса си профили, тъй като могат да изпращат покани и така въпросната дейност бързо се развива. Ако все пак Фейсбук забележи несъответствието с техните правила, закрива профила, който се  използва за бизнес цели. – За какво може да ти бъде докладвана страницата?- Ако пращаш спам, ако си с чужда самоличност, ако разпространяваш омраза.
 

Реклама