Основни принципи на онлайн маркетинга

3
Добави коментар
tomislavsavov
tomislavsavov

Една много интересна серия започва един от авторите на Social Media Today, Самуел Перънт, която засяга основните принципи на онлайн маркетинга или с други думи какво на практика обрисува рамката му. Както може би повечето от вас знаят, онлайн маркетингът е разделен основно на три главни раздела, що се касае до достигане до аудиторията: платен маркетинг (paid marketing), собствен маркетинг (owned marketing) и спечелен маркетинг (earned marketing). Според Самеул Перънт това са колоните, крепящи интеракцията, която е една от най-съществените части в онлайн маркетинг науката. Ето и кратко обяснение на това как вие сами бихте могли да изградите тези три колони за вашия собствен бизнес.

Платеният онлайн маркетинг е считан за най-лесната форма, но по мое мнение това е най-деликатната и отговорна колона. Когато говорим за платен онлайн маркетинг, ние визираме контекстуална реклама (най-често в Google AdWords), Search Engine Optimization (SEO), социални мрежи, e-mail маркетинг, платени публикации, in-text реклама, банери, рич медия и прочие. На пръв поглед това изглежда лесно. Плащаме си и готово. Само че, за да сме сигурни, че нашите ресурси няма да отидат на вятъра, е добре да разбираме в детайли всеки един от елементите, изграждащи колоната, както и да следим процеса внимателно. Когато се наложи да се намесим, да го правим професионално и резултатно.

Собствен онлайн маркетинг е понятие, което включва собствени онлайн инструменти и канали за популяризиране на бранд или информация. Това са блогове, профили в социални мрежи, SEO, e-mail маркетинг и т.н. Когато разполагаме с ресурс да задвижваме всяко едно от гореспоменатите колела, ние трябва да сме сигурни, че знаем какво правим. В случай, че не сме на ясно как да оптимизираме своята страница или как да комуникираме с нашите последователи и фенове в социалните мрежи, е добре да се обърнем към професионалисти. Това ще ни спести не само главоболия, но и доста неприятни евентуални казуси. Все пак идеята на собствения маркетинг е да можем сами да контролираме своите канали, а модерацията да бъде извършвана професионално. Ние трябва да използваме тези канали за интеракция с потенциални и текущи клиенти, както и да събираме информация, която в последствие да прилагаме за следващи маркетинг тактики.

Спечелен онлайн маркетинг е най-сладката колонка от основите на онлайн маркетинга. При спечеления маркетинг ние измерваме споменаванията на наш продукт, услуга или бранд в интернет пространството. Това включва коментари в блогове, постове за наши продукти и услуги, лайкове, споделяние, RT и т.н. Важно е да знаем кои инструменти да използваме, за да следим този вид маркетинг. Ето и някои от основните онлайн приложения, които можете да използвате, за да измерите нивото и ефективността на спечеления маркетинг: Google Alerts, Social Mention, Followerwonk, Tweetreach, Janrain и други.

Когато говорим за платен, собствен и спечелен онлайн маркетинг, е добре да сме на ясно, че всеки един е следствие от останлите. Така например спечеленият онлайн маркетинг няма как да се появи, без да имаме собствен или платен онлайн маркетинг. От друга страна, ако искаме да приложим платен онлайн маркетинг, няма как той да е печеливш, ако не го комбинираме със собствен онлайн маркетинг, който на практика ще се яви таргет. Ето защо е добре да обмислите и трите основи на онлайн маркетинга, а след това да изградите своията стратегия и тактика за максимално детайлизиране и изграждане на основите.

Снимка: Social Media SEOИзточник: Social Media Today

Facebook

Google+

Twitter

Linkedin

инж. Евгени Йорданов е web manager в Webfiniti. Изпълнява ключови проекти за едни от най-големите специалисти на световно ниво в SEO областта – SEOmoz (US), Distilled (UK) и др.
Той е SEO автор за най-голямото браншово списание в България – Списание .Net
Евгени е създател на най-големия бързоразвиващ се реурс за SEO към момента в България – SEOптимизация, както е и създател и администратор на най-популярната Facebook група сред колегите от бранша – „Маркетинг и Уебмастърство“.