Озеленяване и поливни системи

2
Добави коментар
cecovili
cecovili

Увивни, катерливи растения и лиани използвани за озеленяване на градини.

Увивните растения подходящи за озеленяване у нас не са много на брой, но са доста разнообразни и са важен акцент в градината.

вечнозелени храсти, листнодекоративни растения, градински цветя, цъфтящи храсти, билки и подправки, почвопокривни храсти, декоративни дървета, перенни цветя.

Сред показаните влечащи храсти има представители на много групи растения. Има вечнозелени, листнодекоративни, обилно цъфтящи, почвопокривни, перенни, едногодишни и топлолюбиви видове.

Най-много са цъфтящите, сред тях са традиционните роза, текома, вистерия, повет и екзотичните акебия, жасмин, японска лоницера и тунбергия.

Вечнозелени са бръшлян, японска лонцера и жасмин, а акебията понякога запазва листата си.

Листнодекоративни са бръшлян и бугинвилея / пищния и цвят не се дължи на цъфтеж, а на пигментация на връхните и листа /.  В началото на есента особено ефектни листа има дивата лоза.

Тунбергията е с отмиращи през зимата стебла, които се възобновяват на ново през пролетта, а клематиса  / повет / избива на пролет от определена височина. Едногодишни са латинка и грамофонче.

Може най ефектните бугинвилея, жасмин за нашите условия трябва да презимуват на закрито, а за киви, повет, роза, тунбергия и акебия е добре да положим грижи за зазимяване.

Сред увивните растения има и много ароматни видове – жасмин, японска лоницера и роза.

Всички катерливи храсти са много бързо растящи и могат да пораснат по няколко метра на година.

Основните грижи при поддръжка на градини с увивни са премахване на прецъфтелите цветове, торене, зазимяване и резитби.

Увехналите цветове се премахват, за да се образуват нови и да имат растенията повече сили за растеж. Вистерията например има огромни месести цветове, които започват да ферментират и миришат неприятно, ако не се премахнат.

Торенето е важно, заради бързия растеж, а за повече цвят е добре да внесем торове с повишено съдържание на калий.

Резитбите не са задължителни за повечето видове, като най общо казано не трябва да оставяме голям брой стебла и режем там, където искаме да запазим формата и размера на растението, а в посоката, която искаме да нараства, подрязваме много рядко и само малка част от клончетата.

Зазимяването на увивните храсти, може да се направи като се затрупат корените или се увият стеблата с зебло или друга дишаща материя / увиването може да се направи само с млади растения /. Друга грижа, която ще помогне на растенията да прекарат зимата е есенно торене с комплексен тор.

Основното приложение на лианите при озеленяване на градини е пускането им по огради фасади перголи и други архитектурни елементи. Те са много ценни, защото внасят цвят и зеленина на места, където другите растения не могат, а освен това много от тях имат пищен цъфтеж и приятен аромат.

Всички статии с етикет декоративни растения.

Върни се на начална страница.