Сватба във Vintage стил

4
Добави коментар
sprei
sprei

Дълго умувах с коя тема да започна блога си… естествено избрах нещо, което ме вълнува и интересува много напоследък. Тема, с която с радост бих осъществила – а именно

 

Vintage не е  просто стил или епоха. Това е начин да се откъснеш от технологичните джаджи които ни заобикалят и да се пренесеш в романтиката на миналото, да усетиш отново миризмата на стария скрин, да се потопиш в историите от избелелите портрети от стената на бабината къща… да се върнеш към спомените от детството, към  безгрижността…

През последните години се наблюдава тенденция за връщане към красивото и романтично минало. На мода са старите киноленти, избелелите фотоси, оld school партитата, реставрираните мебели. „Нравите се променят, модите се редуват”, както е казал талантливият Ги Дьо Мопасан. Тази мания е обхванала не само модата, фотографията, дизайна, но и  сватбената декорация.

Първо  малко история за виннтидж-а

Винтидж е епохата 20- те до 80- те включително. Елегантната френска дума „vintage“ в превод означава „вино с многогодишна издръжливост“. Това обяснява защо може да се комбинират предмети и аксесоари от различни епохи и да бъдат пренесени в съвремието.  В никакъв случай не трябва да се бърка с second hand стандарта.

 

Смята се, че днес интересът към Vintage дрехите е провокиран от появилата се през 90 години мода за връщане към природата, опазването на околната среда и рециклирането. Дизайнерите, завладени от тази мода, се опитват да вдъхнат нов живот на този стил… Булченските рокли биват отрупани с дантела, камъни и бродерии. Интериорните дизайнери също преоткриват този стил. На тях обаче им излиза скъпо купуването на предмети, създадени преди 50 години. Така възниква идеята за състаряване на нови мебели с цел да се пресъздаде старинния стил и все п(овече навлизат технологиите, при които върху току що произведената маса или врата се добавят „следи останали от времето”, най-просто казано изкуствено състаряване.

Винтидж сватбите отдавна са хит в чужбина, най-после те навлизат и в България. В сватбената декорация Vintage е непринуденост, непретенциозност,  нежност на тоновете. Тук отличителните елементи са дантелата, перлите, перата, малките декоративни възглавници, ветрилата, свещниците, бурканчета във всякакви форми, запълнени с какво ли не, чайници, кафези за птици, фенери, стари керамични съдове, избелели рамки за снимки.. както и много много други ретро изглеждащи мотиви и елементи. Съвсем на място идва и класическият ретро автомобил, който гордо измества модерната лимузина.

следва продължение: Идеи за сватба във Vintage стил