ОДА ЗА BG КЕБАПЧЕТО

3
Добави коментар
pippo26
pippo26

Кебапчето– символ на вечната Балканска кръчма

Какво му трябва на човек? Ракийка, шопска салата и две сочни кебапчета… И музиката да свири!

Забелязвам напоследък една трайна тенденция, която е насочена срещу всичко българско и родно. Тази акция не подмина и нашето вкусно кебапче. А не трябва така! Българското кебапче е уникално. То е символ на българката нация и манталитет. Да отричаш нещо, което е изконно българско, мое, на всеки един от нас, е равносилно на национално предателство. Подобна постъпка показва и колко сме комплексирани като нация. Българинът няма да стане по-голям европеец, като замени кебапчето с червен хайвер. Ако може да впечатлим с нещо света, то това задължително ще е свързано с нашия местен колорит. Кебапчето е един от най-ярките маркери на балканския географски ареал. Най-българската марка. То е естествен мост между Ориента и Европа. Ако говориш на езика на кебапчето няма да имаш проблеми в комуникацията и ще бъдеш приятел с всички.

 

Кебапчето и културата!

Кебапчето е универсално и велико. То се е превърнало в единица мярка, в микрокосмос. Ако в цивилизационния поврат Човек и Бог са взаимно уподобени, на Балканите човек се уподобява с физическия и духовен образ на Кебапчето. Ние сме поставили кебапчето в центъра на нашето мироздание. В България то е придобило нечувана и невиждана сила. На нашата географска ширина накъдето гледа кебапчето, натам гледат културата и народа. Кебапчето се е превърнало в явление напълно самодостатъчно, изчерпващо се със себе си, и света със себе си. Кебапчето е едновременно обект и субект, създател и разрушител, началото и края. Кебапчето налага модели на взаимоотношения в обществото. То е най-авторитетната и неподвластна на модата на деня институция. Кебапчето е придобило статуквото на одушевен предмет. То е нашия супер герой, който става и за делник, и за празник, за посрещне и изпращане, за сватби, кръщенета и погребения. Кебапчето е най-яркия символ на вечната Балканска кръчма.

 

Кебапчето и славата!

Кебапчето прави звезда всеки, които знае как да използва скритата му сила и да манипулира изкусно народа с него. С кебапчето може да обичаш и мразиш, да изнудваш и предаваш. То е най-съвършеното оръжие и неустоим подкуп, защото не усещаш как со кротце, со благо (но без малко кютек), са те изработили здраво. С кебапчето нещата винаги се случват безболезнено и в желаната от нас насока. То е разменна монета във всеки един печеливш бизнес или изгоден бартер. Далаверата с него винаги е гарантирана, а печалбата – висока. Кебапчето е инвестицията, която не се влияе от инфлацията или световна финансова криза. Не са малко изборите за кметове или народни представители, та дори и за евро депутати, които пак са спечелени благодарение на силата на родното ни кебапче.

 

Кебапчето и секса!

Кебапчето е символ на българската сексуална потентност и мощ. Еманация на нашия сексуален апетит и адаптивност. Кебапчето е събирателен образ на българските сексуални мечти, легенди и комплекси. То външно онагледява това, което българския мъж мисли, че крие в гащите си. Само отбележете следното! Кебапчето винаги е голямо и дебело. То е натурално и истинско. Сервира се топло и в собствен сос. Кебапчето се комбинира с всякаква гарнитура, върви с разнообразен алкохол и винаги задоволява внезапно връхлетелия ни глада. Освен това, кебапчето никога не е само. Ние, или си го поръчваме в двойка (което си е класика в жанра), или като мешана скара. Но и в двата случая няма рекламации, а само още мераклии, които искат да опитат от неговия несравним вкус. Кебапчето е винаги на една ръка разстояние. Може да си го поръчаш и в най- скъпия ресторант, и в кръчмата на гарата. И на двете места качеството е гарантирано. Кебапчето крие и своите пикантни изненади. Ако си симпатичен на майстора-готвач, той може да ти поднесе кебапче по негова запазена рецепта, която се предава от поколение на поколение и се пазви в най-строга тайна. По стара българска традиция, кебапчето се яде в добра компания. Колкото повече сме на софрата, толкова по-добре за него и за нас самите.

 

Кебапчето и маркетинга!

Америка си има KFC, MackDonalds и Pizza Hut. България си има две кебапчета с лютеница и филия хляб. Това си е нашия fast food, но много по-здравословен и вкусен. Нужно е само подходяща опакова, в която да поднесем нашето кебапче на света. Ако има добра маркетинг стратегия, креативна реклама и подходящ ПР, българското кебапче може да стане световно известна марка. Всеки чужденец, който е опитвал поне веднъж от вкуса на нашето кебапче, иска да си хапне от него и когато вече се е върнал вкъщи. Защо това да не стане в съседната пряка? BG верига за бързо хранене, която ще предлага този балкански деликатес. Кебапчето има всички характеристики да се превърне в световен продукт – звезда.

 

Кебапчето и купона!

Чалга + кебапчета = българска действителност. Да, ама не! Кебапчето е идеалното мезе, за това то не се сервира само с определен тип музика. Кебапчето е нещо истинско, за разлика от поп-фолк музиката, която в 90% от случаите означава плейбек. Неговата форма не е бутафорна, а естествена, права и стройна. Няма ги кубиците силикон, изкуствените коси и имитацията на скъпи бижута. На кебапчето не му трябва да спи с известен „бизнесмен- спонсор“, за да се продава добре на пазара. Кебапчето го е имало много преди да се пръкне изкопирания хибрид на чалгата. Кебапчето ще го има и след като този вид музика е станал нещо друго.

 

P.S.-

Кебапче е ястие от смляно на кайма месо с подправки, с цилиндрична форма и печено на скара. То е характерно за българската и сръбската кухня. Традиционно кебапчетата се приготвят със смес от смляно свинско и говеждо месо и подправки (черен пипер, кимион, сол). Възможно е да се използва и само свинско месо, а рядко дори и агнешко. След като се омеси, каймата се оставя да престои 24 часа. На кебапчетата се придава правилна цилиндрична форма с тегло 35-70 грама. Консумират се топли с различни гарнитури.