Католическа катедрала „Свети Йосиф“, град София

0
Добави коментар
bulgariatravel.org
bulgariatravel.org

Римокатолическата катедрала „Свети Йосиф” се намира в центъра на София, в близост до площад „Света Неделя”.

Строежът на храма започва през октомври 1875 г. Изключителен принос за изграждането му има енорийският свещеник от Ордена на малките братя на свети Франциск – италианецът капуцин отец Тимотей от Биела. Като развиваща се столица в началото на ХХ в., София привличала много хора от Западна Европа. В града идвали много италианци, чехи, унгарци, французи, повечето от които били католици и постепенно енорията се увеличила от 50 семейства на 2000 души. През годините в енорията се развивала културна и просветна дейност, основана била болница, както и училище.

През март 1944 г., след бомбардировките над София катедралният храм е напълно разрушен. Оттогава е запазена статуята на Дева Мария от Лурд. За период от около 50 години католическата общност в София провежда своите срещи и литургии в малък салон близо до мястото на разрушения храм.

През 2002 г., при посещението си в България папа Йоан-Павел ІІ освети строежа на новия храм. Новата сграда на храма е открита и тържествено осветена от държавния секретар на Ватикана кардинал Анджело Содано през май 2006 г.

Новата сграда на катедралата впечатлява с размерите – дълга е 23 м, широка е 15 м, висока е 19 м. Камбанарията е висока 33 м. Над олтара в храма е сложен 7-метров дървен кръст на Христос. В задната част има малка площадка, от която се разкрива красива гледка към района.

Храмът се стопанисва от Ордена на малките братя капуцини, основан от свети Франциск от Асизи.