Леща с булгур и Баба Гануш

1
Добави коментар
Vanillka
Vanillka

150г червена леща
150г булгур
2 моркова
1 стрък праз
4-5 скилидки чесън
200г баба Гануш
дафинов лист
шафранка
бахар
зехтин

Баба Ганка, баба Лещанка, дядо Булгуре и баба Гануш били първи приятелки.

О да- дядото се водел за една от най-талантливите баби в село Ваньова Урва, понеже бил известен с това, че бил изобретил най-модерната плетка за чорапи. Тя добила такава популярност, че от съседните села се стичали баби на уроци по плетене и след месец се обаждали доволни, че вече внучките им носят плетени чорапи.
Дядо Булгаре нарекъл плетката “3 през едната кука, наметка, двойна примка и преметка” и с уроците си помагал финансово, че пенсията все не стигала за кабелна телевизия, пуканки за микровълнова и СПА процедури в Хисаря…
Баба Ганка пък била отлична градинарка! Нямало разсад, който да не избуе и да не засрами всички други разсади в селото. Тя и дядо Булгуре станали дружки, след един бартер чорапи за разсад домати “Биволско сърце”.
Баба Лещанка работела на млади години в оптиката. И до ден днешен завинтвала болтчета на счупени очила срещу дребни услуги. Тя, баба Ганка и дядо Булгуре били приятелки, понеже редовно гледали “Стъклен дом” заедно.
Баба Гануш била доведена невеста в селото. Идела от едно родопско село и понеже все й било студено, нейният съпруг й купил чорапи от дядо Булгуре, а понеже така хубаво й паснали, тя станала модел на плетени чорапи. Тя и талантливия дядо отишли на Пловдивския панаир и там дядото спечелил награда за предприемачество и изобретателност, с която построил нова фурна в селото, че старата я била поразила светкавица. По-късно, баба Гануш организирала вечеринки за гледане на научно-популярни филми и така се оформила приятелската им групичка.

Но когато гледали филми, те обичали да се черпят. Приготвяли си вкусна манджичка, наточвали червено винце, зареждали се със семки и по цели нощи гледали филми и клюкарствали.

Най-често си приготвяли леща с булгур и баба Гануш. Някак…им звучало вкусно!

Ето и как става: 

Булгурът се слага в тенджера в студена вода и се вари 10 минути. Прибавя се и лещата и се оставя за още 7-8 минути. Маха се от котлона и се оставя под капак.

Празът и морковите се нарязват на колелца.

Във гореща вода се задушават дафиновия лист, бахара, наситеният чесън и шафранката за около минута, огънят се намалява и се добавят нарязаните зеленчуци със 100г топла вода.
Когато водата се поеме, се добавят и отцедените в гевгир леща и булгур. Ястието се задушава на слаб котлон за около 2-3 минути, колкото да се поемат ароматите.

Когато ястието се махне от котлона, се добавя и баба Гануша ☺ Аз лично за първи път имах такова нещо вкъщи /не го бяхме купували ние/. Има го в арабските магазини, а може да го има и в големите магазини.
ВАЖНО! Четете етикета! Ако пише, че има Е-та, консерванти или хидрогенирана мазнина, се откажете от него. Заместете с тахан с лимон или с доматено пюре.  Ето какво пише, че има в тази:

Поднася се задължително топло и полято със зехтин топло с препечени хлебчета. Защото е така вкусно да си топиш със залчета.
По желание махнете дафиновия лист преди поднасяне. Не става за ядене, ама придава красив вид.
Ам ам! Ястието е с пълен аминокиселинен профил, т.е. доста подходящо е за пости и за вегани!!! Това е важно ☺