Хомеопатичен cправочник на д-р Юрукова – Запекът е лечим с хомеопатия

4
Добави коментар
r2r
r2r

Запекът е лечим с хомеопатия

Запекът е едно от най-честите храносмилателни оплаквания. Почти всеки е страдал от запек в даден момент от живота си. Жените и децата по-често имат запек.

Какво е запек?

Запекът обикновено се дефинира като твърди и сухи изпражнения с изхождания по-рядко от 3пъти седмично. При тежък запек има около 1 изхождане на седмица.

Лекарска консултация за преценка на причината за запека е необходима, когато той е с внезапно начало, влошава се, свързан е с други обезпокоителни симптоми като загуба на тегло и др.

Какво причинява запек?

Редица фактори могат да предизвикват запек, като например:

Недостатъчен прием на течности и фибри с храната Липса на физическа активност(заседнал начин на живот, възрастни хора) Промени в начина на живот, като пътуване, бременност, остаряване. Някои заболявания Проблеми на дебелото черво и ректум Някои лекарства Хормонални промени, като бременност, намалена функция на щитовидната жлеза Злоупотреба със слабителни средства Лечение на запек с хомеопатични лекарства

Хомеопатията е холистична медицина, т.е. тя лекува не просто отделен симптом, а организма като цяло. Симптомът запек е само част от цялостното състояние на организма. Има много хомеопатични лекарства, които успешно лекуват запек.Те са ефикасни и без странични ефекти. Поради тяхната безопасност хомеопатичните медикаменти са отличен избор за лечение на запек при деца, бременни и възрастни хора.

Изборът на лекарство се определя от симптомите и причината за запека. Целта на терапията е изхождания на всеки 2 до 3дни без напъване.

Алумина лекува запек, при който напъването е много мъчително и дори меки изпражнения се изхождат трудно. Брионияе ефикасно лекарство за сухи,твърди и обемни изпражнения,които изглеждат черни, като изгорели. Запекът е предизвикан от силна сухота на лигавиците. Графит – запек без позиви за изхождане, хемороиди и фисури на ануса, от които сълзи жълтеникава течност. Запек поради намалена функция на щитовидната жлеза. Зиморничав пациент, склонен към напълняване. Каустикум – възрастни пациенти с атеросклероза (или след мозъчен инсулт) със запек и болезнени напъни; честа употреба при тежък запек при деца, които се изхождат по-лесно прави.Колинзония – болезнено напъване и обемни изпражнения; честа употреба при бременност; запек и хемороиди. Нукс вомика – запекът е провокиран от заседнал начин на живот, преяждане, консумация на храни, които са богати на полуфабрикати и консерванти, алкохол. Хемороиди.Опиум – липса на напъни за изхождане, парализа на перисталтиката; твърди, черни изпражнения; запек след операция. Хидрастис – хроничен запек, изпражненията са обвити в слуз; дълготрайна употреба на слабителни средства.

Прости промени в начина на живот, като увеличаване на физическата активност, прием на повече течности и целулоза в храната, могат значително да подобрят оплакванията от запек и се използват едновременно с хомеопатичното лечение.

&laquo Return to List

Tweet