Дяволския басейн на водопада Виктория (Devil’s Pool)

77
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

   Дяволския басейн е едно наистина феноменално място и представлява скалиста вдлъбнатина на ръба на водопада Виктория, разположен по протежение на река Замбези, на границата между Замбия и Зимбабве. До него се стига от остров Ливингстън в Замбия. 

Плуването в естествено образувалата се дупка не се извършва целогодишно. Всички желаещи могат да се потопят във водите на водопада само по време на сухия сезон, който е от септември до декември. Тогава течащия поток достига определени нива и хората могат безопасно да се доближат до ръба на високата над 90 метра скала, от която се стича водната стихия. 

Въпреки, че това екстремно преживяване се изпълнява под ръководството на гид, който обяснява къде и как да се скочи в басейна, мястото си остава опасно и отнема най-малко по един живот всяка година. 

Макар че не е нито най-високият, нито най-широкият, Виктория Фолс се смята за най-големият. Това твърдение се базира на размерите му – ширина от 1708 метра и височина от 108 метра, които образуват най-голямата повърхност от падаща вода в света. Също така той е популярна туристическа дестинация. До края на 1990-те години, почти 300 000 души го посещават годишно, а следващото десетилетие се очаква броят им да нарасне до един милион. 

Hobyto.com