Аквариумни рибки / riboci.INFO: Отглеждане и размножаване на плата

7
Добави коментар
lubo935
lubo935

Отглеждане на платаПлатата (Xiphophorus maculatus) е разпространена в Мексико, Хондурас и Гватемала. Тази рибка е позната на акваристите като спокойна и лесно съжителстваща с други риби. В аквариума тя се движи доста, главно в горната му част и не нанася вреда върху растенията в него. Женската плата е по-едра от мъжката и достига дължина от 6см (платата е сравнително дребна риба), а мъжкият до 4см. Платите могат да се отглеждат, както в малки така и в големи аквариуми, но в тези от около 15 – 25 литра не могат да достигнат тези размери. Най-добре живеят в аквариуми над 40 литра, като се предвижда по 2-3 литра на рибка. Платите се гледат във вода с температура от 18 до 30 градуса по целзий и pH от 7 до 7,2, като търпи и промени на тези норми. Храната на този вид аквариумни рибки може да бъде разнообразна: сварен спанак, люспи, тубифекс, пелети, както и с купените храни от зоомагазините.
Платите се срещат с различни украски по телата и перките си. Има червени плати, жълтеникави, бели с черни опашки и други. Както се вижда платата е от вида xiphophorus, от който е и хелерът, което означава че те могат да се кръстосват и комбинацията се получава интересна. Повечето шарени плати са от кръстоска между хелер и плата. Чистите породи се срещат много рядко.

Размножаване на плата

Размножаването на платата става като при гупата и хелера, тъй като и трите вида са живородки. След като забременее женската риба, корема и се издува и се появява онова черно петно отдолу. Веднъж оплодена женската носи хайвера четири седмици, докато той не се излюпи, и след това ражда, като това действие се повтаря през всеки четири седмици, няколко пъти (при всички живородки е така). При първото раждане платата ражда около 20-30 рибки. При следващите обаче техният брой е различен, в зависимост от това колко е едра раждащата риба. Обикновенно нормалната плата ражда по 50 – 70 малки, но ако тя е по едра може рибетата да достигнат до 100 и повече. Платата ражда добре оформени малки рибки с дължина 3 – 4 милиметра. Те могат да се хранят с каквато и да е храна стига тя да може да влезе в устата им. Мъжките растат бързо и на 5-6 месечна възраст са вече полово зрели, а женските малко по-бавна. В по-голям и добре залесен аквариум малките се развиват по-бързо.

Успех!