Ефектен background от дим

10
Добави коментар
lyudmil.kolev
lyudmil.kolev

Може би много от вас са виждали красиви снимки на нещо подобно на цветен воал или илюстрациите тип Vista style background. Така е! Може би наистина сте видяли точно това. Но нещото, което е дало началото на тези красоти или да кажем, че адски много прилича, са снимките на дим.  Ще си кажете как така снимка на дим и какво общо има това?

Рядко можем да се насладим на формите, които тези плуващи във въздуха твърди частици образуват, тъй като те постоянно се движат. За щастие хората изобретили фотоапарата, като Жозеф Ниепс, ни дават тази привилегия, за да можем да запечатаме момент на снимка. Разбира се добрият стар Photoshop и тук има пръст, но всичко това ще обясня по-долу.

Необходими материали:

фотоапарат (поне това е задължително)ръчна светкавица + трансмитермалки черни повърхности 2 бр.ластик (или както във Врачанско казват ластъчка )голяма черна повърхност (картон или др.)инсенс пръчици (източникът на дим)

 

Започваме сглобяването на сцената. Препоръчвам ви това да става върху маса, защото след това ще ви е по-удобно да снимате. Не, не се майтапя, виждал съм хора да правят композиция върху пода и след това едно залягане, въргаляне по пода… не си е работа!

Поставете двете черни картончета от двете страни на главата на светкавицата и ги хванете с въпросната ластъчка. А бе кой ги измисля тия думи… Това се прави с цел насочване на светлината само в една посока – напред. Светлината се разпространява във всички посоки и ще освети и черният ни фон, който искаме да се остане черен, а не сив, заради светлината, която евентуално може да попадне. Също така светлина може да попадне и върху нас (снимащите), нашите дрехи, които да я отразят и отново да получим нежелан по-светъл фон. Някои използват по-професионална техника за целта, но ефекта, който ще получим далеч не се различава от про-то.  Употребата на трансмитера също е задължителна, но за него ще обърнем внимание друг път.

Поставете черният картон зад сцената, който ще ни служи за фон. Аз съм го закрепил с щипка за стиропорена повърхност, която пък ми служи при направата на други фотографии. Инсенс пръчиците ги поставяме в обособената за целта поставка. Предполагам знаете какво са инсенс пръчици. Това са едни ароматни пръчки, с произход Египет и арабските страни и се продават на много места. Лично съм виждал по битаци, сергии, магазини по 1 левче, супермаркети и пр. Запалваме пръчицата и след това я изгасяме, тя остава да пуши. Може да запалите и повече от 1 пръчица за по-голям ефект.

Нашата сцена би трябвало да изглежда така:

Нека снимките ви започнат….. СЕГА! След като сте направили 534359823 снимки и сте се поозорили с фокусирането на пушека би трябвало да сте получили нещо такова:

Следва обработването на снимките. Отваряме желаната снимка с Photoshop. Кликваме на Image/Adjustments/Invert или Ctrl+I.

По този начин получаваме негатив на снимката, иначе казано, цветовете се променят в противоположните си. Така фонът ни стана бял, а синкаво белият дим стана кафяво-черен.  За да приложим желани от нас цветове правим следното:

Добавяме нов слой над текущия. От Blend mode задаваме color.От gradient editor-а избираме желаните цветове.С gradient tool пускаме с drag&drop една линия по диагонала

ГОТОВО! Имаме цветен воал, абстрактен фон или просто нещо красиво, което гали сетивата ни