Дакел

26
Добави коментар
trancer4o
trancer4o

Категория: Кучета

Дакел или дакс (от немски Dackel, наричан още Teckel и Dachshund) е порода домашно куче с изключително къси крака на фона на издълженото тяло, сравнително къса козина, най-често черна или кестенява и клепнали уши.

Породата е създадена в Германия през Средновековието за борба с милионна напаст от язовци (der Dachs – язовец).

Цел на селекцията е била създаването на куче, способно да влезне в дупката на язовеца и да се бие с него там.

След решаването на проблема с продължилата твърде дълго свръхпопулация от язовци дакелите са се използвали за лов на лисици.

В края на първата промишлена революция съществуването им като специализирана порода се обезпредметва и се превръщат в домашни кучета. Те са изключително любвеобилни и са подходящи за отглеждане у дома.

Идеалното тегло и за двете разновидности е 4,5 кг. Трябва да се знае, че журитата не биха присъдили награда на куче надвишаващо 5 кг.

Дакелът бил отглеждан за лов на язовци и лисици. Съществуването му било известно още преди XVI век. Известно е също, че е получен от най-старото германско ловно куче-биберхунд (бибердакел).

От десетилетия дакелът е познат в 3 големини — дакел, миниатюра и заешки, и в три типа на косъма: късокосмест, грубокосмест и дългокосмест.

Характеризира се с нисък ръст, издължено тяло и къси крайници (обикновено предните са късо поставени).

Муцуната е сравнително дълга, с тъмна на цвят носна гъба.

Очите са тъмни, средно големи.

Ушите са доста дълги, висящи, меки и тънки.

Опашката достига на дължина до лапите на задните крайници; обикновено се носи отпусната надолу.

При дългокосместите косъмът е дълъг, прав, мек, лъскав, плътно покриващ ушите, шията, гърдите, задната страна на предните и задните крайници, като главата е покрита с къси косми.

Окраската на космената покривка обикновено е червеникаво-кафеникавожълтеникава в различни оттенъци, но се среща и черна с кафяви петна над очите и по краката, петниста и тигрова (съчетание от сиво, черно и кафяво).

Дакелите и ротвайлер са единствените кучета, които имат под кожата си мъхеста кожа. Тя му пада през 10 месеца и продължава почти 1 месец. Кучето трябва всеки ден да се сресва с гребен.

Дакела не трябва да се прехранва и внимателно трябва да се следи препоръчнителната дневна дажба храна.

Дакела много се привързва към стопанина си.