МОЕТО БЛОГЧЕ: Преди покупка на аквариум за нашите деца и тийнейджъри.

1
Добави коментар

Много от нас са имали опит с аквариум като деца. За съжаление, начинаещите акваристи не винаги се запознават с необходимата информация за да имат успешен старт. Като резултат на това губят някои или всички рибки, а след това дори не опитват отново. Ако вашето дете иска аквариум, не забравяйте да си напишете домашното, така че да започнете както си му е реда. С тази статия ще ви помогна да направите правилният избор.

Преди да започнете да пазарувате е добре да си направите списък на нещата, които ви трябват. Тогава няма да пропуснете нищо, и ще избегнете закупуването на ненужни неща.Ще се опитам да обхвана всичко необходимо за един списък.

Избор на аквариум.

Може би защото сме свикнали да купуваме по – малки предмети за децата, има тенденция при родителите да купуват малки аквариуми за децата си. Една от причините е от страх да не попаднат в тях. Малките аквариуми изискват много повече умения и не са подходящи за начинаещи. За стартиране в хобито препоръчвам минимум 20 литра аквариум или по – голям. Ако пространството или финансите правят това невъзможно, не трябва да е по – малък от 10 литра и трябва да се спазват дни за смяна на част от водата,както и да си вземете рибки които не стават големи.

Вече можете да изберете по – дебело и здраво стъкло ако се страхувате, че детето може да хвърли нещо по аквариума. За по – малки деца има и пластмасови аквариум.

Техника
Според литрите на аквариума трябва да си вземете вътрешен или външен филтър. Термометър и нагревател с термореле. Това са основните неща за вашият аквариум.

Декорации
Децата и тийнейджърите често искат ярко оцветен грунд и декорация. Но това не е естествена среда за рибите и може да се окаже стресиращо за тях. За това постарайте се да ги убедите, че трябва да се доближите до естествената среда в природата. Не препоръчвам червен, син и какъвто и да е цветен грунд и растения.
Смятам, че рибите ви ще бъдат здрави и ще се чувстват комфортно като се доближите до естествената им среда на живот, подходящи камъни, корени и растения.

Купуването на Рибка.
Сега идва най – голямото предизвикателство, като нови собственици на аквариум, ви се иска да имате много рибки колкото е възможно по – скоро. Рибките не трябва да се закупят в същият в който си купувате съда за тях, техниката и декорациите. Много начинаещи допускат тази грешка да си закупят много рибки и то в деня в който си изберат аквариум.
Много е важно първо да си подредите аквариума с грунда, декорацията, да го напълните с вода и да изпробвате техниката която сте закупили, дали функционира правилно. Трябват ви минимум два дена за да се стабилизира температурата и да я проследите да не варира.
Внимание: Нужен е период на изчакване за стартиране на завършен цикъл. Докато изчаквате няколко седмици за да се стабилизира средата в акваруима, информирайте се добре за тези неща за да можете да обясните това на вашите деца и да имат търпение да изчакат новият си домашен любимец.

Обяснявайте и планирайте.
Трябва да знаете и да обясните на децата, че в аквариума на бива да попадат препарати, като сапун, веро и други. Не бива да се слага в каквото и да е това може да навреди на рибките. Трябва да се обясни и че има специални бактерии, които спомагат за разлагането на остатаците в вода, и за да започнат да си вършат работата тези бактерии са нужни няколко седмици. Не трябва да се сменя водата изцяло. Докато се стабилизира аквариума, е хубаво да има само няколко рибки в аквариума, да се сифонира дъното веднъж седмично и да се долива престояла вода 24-48 часа.

Трябва да се запознаете и с азотния цикъл или както го наричат повечето биологичен цикъл, как това се случва в аквариума. Ако не сте запознати с това потърсете и прочетете. Много акваристи не са запознати с този процес и като резултат умира риба.

След като аквариума е готов за рибка, седнете с вашето дете и си поговорете за избора на риба. Трябва да избегнете рибка която расте прекалено голяма, агресивна е или е с големи изисквания и трудна за отглеждане. Информирайте вашите деца за рибките които са подходящи за вашите условия, така е по – малко вероятно да настояват за неподходящи рибки.

Успех в избора! Вие сте на ход!