Езотерика и здраве

32
Добави коментар
biliana
biliana

Физическото здраве се постига чрез вътрешното психическо равновесие – това е популярна идея в езотериката. Медицината потвърждава тази зависимост. Доказано е че над 70% от болестните състояния, имат общо с психиката ви. Представете си, че сте болни от грип. Когато лежите, мислите за лекарства, постоянно си мерите температурата и се вайкате колко е лош деня, и това ви става още по-зле. Опитайте да забравите за болестта, мислете за нещо хубаво, излезте на разходка сред природата, така със сигурност ще почувствате много по-добре. Мисълта всъщност определя целия ни живот. Според идеите на езотериката, животът идва от душата, а не от тялото. Болестта ни подсказва, че трябва да променим нещо в начина си живот. А за да го направим, е нужно да насочим и мислите си в друга посока. Иначе казано, здравето е душевна хармония, нарушим ли я, се разболяваме.

Енергията е в основата на живота. Човешкото тяло се “снабдява” с нея от седем точки, наречени чакри. Лошият въздух, мазната и бедна на витамини храна, заседналият начин на живот, липсата на зеленина, както и липсата на духовен стимул, водят до възпрепятстване на свободното протичане на енергия. А като резултат се появяват и болестите.

Например музиката помага за излекуването. Ако не се чувствате добре, вместо да лежите и да гледате някое глупаво предаване по телевизията, пуснете си любимата музика или песен. Тази мелодия, която ви кара да изтръпвате и да си спомняте хубави моменти с приятели и близки. Със сигурност ще се почувствате по-добре.

Как да забравим за болестите чрез мислите си? Всъщност не е никак сложно, достатъчно е да вярвате в това. Ще ви дам един прост пример- ако изпитвате силна болка, не мислете за нея, отпуснете се и си представете, че сте на хубаво място, с приятна компания. Това важи и за всички други болести, просто се откъснете от проблема, и дайте път на въображението си. Най-вероятно сте чували за изключителната сила на визуализацията. Представете си, че сте здрави, и че се радвате на живота. Опитайте се да живеете така, сякаш нямате никакъв проблем.

Интересни са съветите на йога за младостта и хармонията. Те се постигат основно чрез дълбокото носово дишане. То сваля високото кръвно и успокоява нервите. Доказано е, че хората, които правят редовно упражнения за дишане изглеждат по-млади, са с по-красива кожа и коса. Важно е да вдишвате чист въздух, а не застоял от затворени помещения. За целта се разходете из природата, а ако нямате достатъчно време, може и в близкия парк. Не забравяйте да мислите положително и да гледате само напред, това със сигурност ще ви помогне, ако имате проблем, независимо дали е физически или психически.

Езотеричната философия свързваме с душевното израстване на човека, както и с психологията на съзнателно и подсъзнателно ниво. Вътрешната трансформация и духовното развитие са основни цели в езотериката като цяло. Те не се постигат лесно, а са резултат от начина на мислене и съответно от начина на живот. Според езотериката всеки човек сам определя съдбата си и от неговите мисли и стремежи зависи какво ще му се случва в реалния живот. Крайната цел винаги е духовното израстване.