Честита баба Мартa – noviiskar.org/niИнформационен новинарски сайт на район „Нови Искър“;SurprizestudioАгенция за траурни…

2
Добави коментар
magmarieta
magmarieta

„Баба Марта бързала, мартенички вързала,на момиче и кокиче, на момче и на дръвче! Ние пък ще вържем на Вас,най-дългата мартеница  с пожелание за здраве, щастие и късмет!

 С празник отбелязаха жителите на район Нови Искър първия
ден на месец Март. Празника е посветен на деня на художествената самодейност,
105 години от основаването на една от най-големите и многочислени кооперации в
България – ГПК „Искра“ и международната година на кооперациите а така също и
изработването на най-дългата мартеница в света.

Такова мероприятие се прави за първи път на територията на района,. То е по инициатива на кмета на район Нови Искър Даниела Райчева и председателя на ГПК „Искра“ – Върбан Цветанов. По този начин се постави началото на нов празник – Празника на мартеницата

Мартеницата е посветена на жителите от района, за да бъдат здрави и щастливи, бели и червени като конците оплетени в нея.

Изработването на мартеницата е започнало още в началото на февруари. В нейната изработка са се включили активно бабите от пенсионерските клубове от района под вещото ръководството и наставленията на баба Митка от с. Чепинци. Мартеницата е изработена по стара българска традиция чрез предене с вретено и хурка.

Мартеницата бе разгърната на площада в кв. Ал. Войков. С помощта на над 200 деца от местните училища, както и всички участници и гости на тържеството. Мартеницата бе премерена със голяма прецизност и бе засвидетелстван нов български рекорд. Просто невероятно. Тя е с дължина 7 километра и седемстотин метра – това е най-дългата мартеница правена, документирана и отразена от медиите до сега в България.

Кметът на района Даниела Райчева сподели, че първоначалната идея е била е да счупят предишния рекорд за най-голяма мартеница, който е била и национален и световен рекорд, с размера си от 5 км 30 м и 30 см.

Тази нова мартеница рекордьор от 7 км и 700 м. местните баби и жители закичиха върху дреново дърво и я нарекоха за здраве и берекет на жителите и гостите на града и всички да са по-усмихнати и щастливи.

Празничен концерт с участието на самодейни състави от района бе специален поздрав за предприемчивите баби, които изплетоха най-дългата мартеница в света и на всички участници и гости на празника.

В празника са усети духа на едни от най – българските традиции, заредени с много емоционален заряд, руйно вино и топла скара. 

Текст и снимки: Вескони (фотогалерия) 

Пресцентъра на Нови Искър честити БАБА МАРТА на всички жители на района, като им пожелава много здраве, много късмет и успехи през 2012 г.

Моля, влезте в профила си или се регистрирайте за да добавите коментар