Озеленяване и поливни системи

3
Добави коментар
cecovili
cecovili

Съвети за функционално озеленяване на двор и градина.

Когато започваме с озеленяването на градината, освен за нейните естетични качества трябва да помислим и за това тя да е удобна и практична. Така разпределяме двора на функционални зони, в които разнообразно и приятно да прекарваме свободното си време.

Има много видове функционални зони и съобразно тяхното разположение и архитектурно оформление избираме стила на озеленяване. Добре е в градината да може да поставим различни елементи – барбекю, басейн, пергула, площадка, беседка, чадър, хамак, пейка, душ, спортни и детски съоръжения и други. Целта е, когато озеленим градината, да има много места, които да използваме за забавления, почивка и игра.

Къщата трябва естествено да прелива в градината, пример за това са площадки или веранди в двора изградени като продължение на всекидневната.  Озеленете терасите и фасадата и така къщата и градината ще изглаждат като едно цяло.В периферията на двора може да оформите по спокойни кътчета, които озеленяваме богато като така ги обособяваме и украсяваме.

Обикновено, за да са удобни за използване зелените площи, се стремим да разпределим градината на почти хоризонтални площадки. Винаги трябва да има минимален наклон за да има добро оттичане на водата. Нормално е за тревни площи на 10 м. да има към 5 см. денивелация.  Колкото по често се използват различните зони за отдих толкова по здраво покритие трябва да имат, най здраво то трябва да е около барбекюта, басейни и на веранди. Добре е да се използват естествени материали – камък, дърво, чакъл, тревен чим и съчетания между тях.

Все по актуално е използването на градински паркет, добре е около него да се направи буфер от кръгли камъчета. Това освен ефектно е и много практично, защото камъчетата едновременно подобряват дренажа и улесняват поддръжката на градината. Тя е много важна за една красива градина, за това при озеленяване трябва винаги да мислим как зелените площи да са организирани за безпроблемна поддръжка и работа на поливната система.

След разполагането на функционалните зони трябва рационално и хармонично да ги свържем и чрез алейната мрежа. Настилките трябва да е в унисон с облицовките на оградите, подпорните стени и фасадата на къщата. Алеите и пътеките също играят важна роля за визията на градината. Техния растер, форма и вида на използваните материали са съществен фактор за вида на двора. Трябва да се избягват правите линии и да се използват части от окръжности. Окръжността е много хармонична линия и се използва често и при същинското озеленяване. Нивата на алеите и настилките трябва да са с от 5 до 10 мм по високи от тревното покритие или да има буферна зона. Това се прави, за да не влиза водата на плочниците и да се избегнат стърчащите треви оставащи при косенето.

Обособяването на функционалните зони се завършва с  ландшафтния дизайн с декоративните растения. С тях очертаваме и защитаваме различните площи, създаваме отворени и затворени пространства. Създавайки красива гледка или поставяйки растителен акцент до някоя зона ние подчертаваме нейната важност. С растения формираме сенчести и слънчеви участъци. С един жив плет лесно обособяваме и разделяме различните зони. С масиви от иглолистни дървета защитаваме двора от ветрове, снегове, прах и шум. За да прекарваме спокойно горещите летни следобеди трябва да засадим голямо широколистно дърво на югозапад от къщата или избраното място.

В заключение може да кажем, че с правилно озеленяване на двора може да прекараме много спокойни и приятни часове в градината.

Върни се на начална страница.