Защо котката ми повръща? (3 част)

1
Добави коментар
PetVet.bg
PetVet.bg

01.03.2012

Причината може да е паразитна инвазия.

 

Котките повръщат сравнително често. Не винаги това трябва да е повод за притеснение. Но когато се случва няколко пъти на ден или продължава няколко дни, трябва да се има предвид, че повръщането може да е симптом на някое заболяване.

 

Не може да  се каже защо повръщат котките, като има предвид само този единствен признак. Причините са много. Тук ще споменем тези, които засягат вътрешните паразитози.

 

Както и другите домашни любимци, котките също могат да бъдат инвазирани с вътрешни паразити. Признаците на опаразитяването са различни и зависят от конкретния вид паразит. Въпреки това някои симптоми са общи за голяма част от паразитните заболявания. На първо място това е повръщането при котките.

 

Аскаридите (глисти) са често наблюдаван проблем при котката. Toxocara cati е вид глист, чийто краен гостоприемник е котката. Опаразитяването с този глист може да протече безсимптомно, но в някои случаи присъствието му в тънките черва на котката причинява повръщане и диария. Опаразитяването с T. cati на котенца на една седмица се обяснява с факта, че глистът може да се предава посредством млякото на инвазираната майка. При котенцата често наблюдаван симптом е кашлицата. При възрастните котки инваризането с глиста Toxocara cati става посредством фекалиите на други котки. Рядко механични преносители са мухи, които се хранят с фекалии, в които има яйца на глиста.

 

Дирофилариозата, макар и типично за кучетата заболяване, е наблюдава и при котки. Дирофиларията (сърдечен червей) е получила наименованието си от факта, че се открива в сърдечния мускул. Тук тя причинява редица промени, които в крайна сметка и след дълъг хроничен развой, могат да доведат до смърт вследствие на сърдечна недостатъчност. Макар и повръщането да не е основен симптом при дирофилариозата при котката, то е сред най-честите прояви на болестта. Други важни съпътстващи признаци са кашлица, задух и учестено дишане.

 

1 Част – „Причината може да е храносмилателно разстройство“

2 Част – „Причината може да е в бъбреците и отделителната или нервната система“

4 Част – „Причината може да са различни бактериални или вирусни инфекции“

5 Част – „Причината може да бъде в ендокринната система и жлезите с вътрешна секреция“

 

 

Ралица Грънчарова

 

 

Още за котки:

„Нужно ли е да ваксинираме домашната котка?“

„15 храни, които са опасни за здравето на котката (1 част)“

„Топ 6 сигнала, че нещо не е наред (1 част)“