Китайците създават конкурент на Mercedes S-класа

12
Добави коментар
TTrifonov
TTrifonov

Наскоро въведен закон принуди китайските висши чиновници  да се откажат от използването на автомобили от чуждестранни марки с цел да се стимулира родното производство на премиум автомобили.

С цел да предложи подходяща за височайшия елит местна марка, най-големият китайски автопроизводител FAW, е решил да възроди производството на китайската лимузина Red Flag (червено знаме). За целта, китайското правителство е отпуснало на FAW субсидия от 280 милиона долара. Главната цел на компанията е да успее да пребори водачите в сегмента на луксозните автомобили на китайския пазар – Audi и Mercedes. Освен това Audi има и договор за доставка на правителствени автомобили и като цяло държи около 30% пазарен дял.

Китайската компания FAW има опит в производството на лимузини още от 1958г., когато създава автомобил за вожда Мао Дзедун. Лимузините Red Flag на FAW, в Китай са известни и като Hongqi. Тяхното производство е прекратено през 1981г, тъй като разходът им на гориво е чудовищен.

От тогава има редица опити престижната марка да бъде възстановена, дори с помощта на Nissan. През 90-те години епизодично се появяват прототипи на Red Flag, но до производство така и не се стига.