Как да намалим разхода на гориво?

1
Добави коментар
imarh
imarh

Има много прости съвети за спестяване на гориво, които струват малко, или нищо! Следвайте тези идеи и 10 – 15% икономия на гориво е почти гарантирана …

Намалете скоростта – скучно, но е истина. Днес, повечето автомобили движейки се със скорост над 90км/ч, изразходват 10-20% повече гориво, тъй като съпротивлението на въздуха нараства с нараствнаето на скоростта. Запитайте се дали, скоростта по този път си заслужава този разход.

Затворете прозорците и люкът на покрива. Свалете багажника на покрива – тези мерки допълнитлено ще намалят въздушното съпротивление

Дръжте климатика изключен, освен ако имате нужда от него и времето е горещо и задушно (но също така го включвайте поне веднъж на месец, дори и през зимата, защото компресора може да се развали или уплътненията да започнат да изпускат охлаждащия газ). Из града, най-икономичен начин да се охлади колата е чрез отваряне на прозорците

Разчистете автомобилът от ненужи вещи – всеки килограм допълнителен това намалява средната скоростта на автомобила и за поддържането и е необходимо повече мощност, повече обороти и повече гориво.

Предвиждайте – вместо рязко ускоряване и веднага след това спирачки в задръстванията, предвиждайте ситуацията и дистанцията като поддържате постоянна средна скорост с плавно потегляне и по-възможност без спиране. Всяко натискане на спирачката – бърка директно в джоба Ви.

Спазвайте правилно налягане в гумите – придържайки се към препоръчаната стойност от производителят. Правилното налягане ще спести гориво, а също така ще ви даде и по-добро управление върху автомобилът.

Използвайте възможно най-висока предавка – за поддържане скоростта. Така оборотите на двигателя са най-ниски, а от там и броят впръсквания на гориво за единица време – най-малко. И все пак избягвайте да шофирате с обороти под 1500-2000 тъй като тогава двигателя губи своята динамика, а от там и част от управлениято на колата.

Обслужвайте автомобилът си редовно. Не пестете от масла, филтри и свещи. Проверявайте накладките и спирачните апарати – излишното триене вдига значително разходът.

Използвайте правилното масло с правилният вискозитет препоръчан от производителя на Вашият автомобил. Двигателно масло с вискозитет 5W30 е по-рядко от 10W40, което от своя страна е по-рядко от 20W50. Но не използвайте и масло, което е твърде „тънко“(рядко) за вашия двигател (най-добре проверете в ръководството за употреба) или може да причините ускорено износване на частите на двигателя!

Много хора са установили ползите от използването на круиз контрол(темпомат, автопилот), въпреки че няма причина това да намаля разходът. Вероятно причината е, че той поддържа максимално плавна и постоянна скорост без дори и малки изменения.

И, разбира се, задайте се въпроса, дали колата е наистина най-добрият начин за придвижване на къси разстояния от 1-2 км. Може би ходенето пеша или използването на велосипед за няколко километра би било по-удачна идея.