Кристис продава емблематична картина на Пикасо

6
Добави коментар

Суматоха
  Култура

Кристис продава емблематична картина на Пикасо

PlovdivWeek на 04/03/2012, 16:23

Снимка: Уикипедия

 

 

Знаменитата картина „Дете с гълъб“ на Пабло Пикасо ще бъде пусната за продажба за цена от 50 милиона лири стерлинги (80 млн. долара) от частните собственици, които я притежават, съобщава http://www.itar-tass.com , позовавайки се на Сънди таймс. 

 

Аукционната къща Кристис е потвърдила участието си в изтъргуването на великолепната творба. Пикасо рисува картината в Париж през 1901 г., когато е бил само на 20 години. Това е една от най-ранните творби на художника, познати на ценителите по света. Темата за гълъбите ще продължи да вълнува художника през целия му творчески път. Бащата на Пабло отглеждал гълъби и карал сина си да ги рисува.

 

„Дете с гълъб“ е една от най-разпознаваемите творби на Пикасо. През 1928 година платното попада в ръцетена бизнесмена и колекционер Самюъл Курто. След кончината му през 1947 картината попада в ръцете на светската дама Кристабел Аберконъуей, чийто наследници я представят за продажба по частен път. 

 

От 1974 до миналата година картината беше експонирана в Националната галерия в Лондон. После „Дете с гълъб“ бе предадена на галерия Курто като част от голяма колекция с шедьоври на импресионисти и постимпресионисти. В момента творбата е част от временната експозиция в галерия Тейт.

 

След изявеното желание картината да се изтъргува Кристис отложи с три месеца търга си. Причината е, че във Великобритания съществува закон, според който се дава възможност на местни музеи и галерии да съберат достатъчно средства, за да откупят ценното произведение на изкуството преди то да отиде в частни ръце. Специалистите обаче са скептични и предполагат, че едва ли ще се намери културна институция, която да събере толкова много пари. 

 

Във Великобритания в различни колекции се пазят няколко творби на Пикасо – две от тях са в галерия Курто и две – в Тейт. 

 

Любопитно е, че през тази година това не е единствената картина от изключително  скъп автор, която се предлага на пазара. Само преди няколко седмици Националната галерия в Лондон отдели 25 милиона паунда от общия си финансов фонд от 32 млн., за да закупи шедьовъра на Тициан „Диана и Калисто“.

Тагове:
търг
пабло пикасо
дете с гълъб
курто
тейт
кристис
50 милиона лири