Ниско кръвно (Хипотония)

23
Добави коментар
kozmo
kozmo

Спадане на кръвното налягане под 100 мм живачен стълб систолна граница, отчетено при измерване на ръката, се нарича хипотония. За понижено налягане при мъжете се счита 100/60 мм, а при жените – 95/60 мм.
Симптомите се изразяват в апатичност, усещане за обща слабост и умора сутрин, липса на бодрост даже след продължителен сън, влошаване на паметта, разсеяност, намалена работоспособност; повишена раздразнителност, емоционална нестабилност. Заради ниско кръвно може да се появи недостиг на въздух в неактивно състояние  и задух при физическо натоварване. Възможни са слаби отоци в областта на коленете, глезените и стъпалата. Чести симптоми са усещането за тежест в стомаха, киселини, запек, понякога намаляване на апетита. Не са рядкост и болки в ставите и мускулите, които се проявяват в състояние на покой, а след физическо натоварване изчезват.
Главоболието е един от най-сериозните проблеми. То се проявява по различен начин и в различно време – сутрин или след дневен сън, а също и след физическа и умствена работа. Понякога главоболието се появява след обилно хранене и при продължително стоене прав.
Няколко съвета, за да си помогнем сами при ниско кръвно.
1. Редовен и достатъчен сън – 9-10 часа е задължително да се спи при хипотония, а ставането да не е рязко. Трябва се полежи малко в будно състояние, да се раздвижат постепенно крайниците, бавно да се спуснат краката на пода и чак след минута –  две тялото да се изправи. Не се ли спази този прост алгоритъм, могат да се получат неприятни последици от замайване до загуба на съзнание..
2.  Качествено и редовно хранене. Това е правилото, което не спазват много жени, стремящи се да поддържат елегантна фигура или да отслабват. Едното не изключва другото. При ниско кръвно налягане трябва храненията да бъдат поне 4, а най-добре – 5 пъти дневно. Ако сте забелязали, в повечето здравословни диети, казваме здравословни, защото има и нездравословни, приемите на храна са същият брой. За разлика от хората с високо кръвно хипотониците могат да ядат почти всичко, естествено с мярка. В менюто трябва да се включват  продукти богати, на белтъчини. Полезни са газираните подсладени напитки, но ако сте на диета за отслабване, трябва да ги избягвате. Пийте тогава зелен чай, както топъл, така и студен. За вас са препоръчителни яйца- 1-2 бр., сирене (при диета за отслабване можете да го обезсолите малко), пълнозърнест хляб, краве масло, риба, месо без тлъстини, плодове, зеленчуци. Спомнете си, че дори при една диета за отслабване по-важни са количествата. Можете да си хапвате натурален шоколад, дори е редно да имате у себе си няколко блокчета, за да изсмучете едно, ако случайно ви причернее пред очите. Пристъпите на хипогликемия могат да се овладеят и с изпиването на чаша минерална вода или кока-кола, но шоколадът е полезен и с това, че съдържа така нареченият хормон на щастието. Е, няма да станете изведнъж щастливи, след като всичко ви се е разтреперило, но ще се ободрите.
3. Можете да си помогнете с някои естествени продукти:
А. Гуарана (Paullina Cupana) – Тя е естествен заместител на кафето, но съдържа кофеин в по-усвояема форма от този в кафето, подобрява настроението, работоспособността, стимулира обменните процеси; понижава апетита; повишава тонуса на мускулите и съдовите стени; способства извеждането на задържани течности от организма, помага в борбата с целулита; източник е на магнезий, витамин К. Ползвайте я под форма на чай – 2-3 чая дневно.
Б. Запарка от 2 щипки мащерка и по 1 щипка чубрица, джоджен и розмарин, залети с 500 мл. гореща вода. Готовият прецеден  чай се пие сутрин и вечер по една чаша( втората доза се държи в термос)
В. Жен-шен – Жен-шенът е особено полезен в малки дози при ниско кръвно налягане, докато в големи дози нормализира високо кръвно налягане. Има го в различни форми: таблетки, ампули, извлек.
Г. Спортувайте, разхождайте се, давайте си достатъчно време за почивка и релакс.
Д. Това сигурно си го знаете, но… Забравете цигарите и твърдия алкохол. В никакъв случай обаче не се отказвайте от чаша хубаво вино. То няма да навреди даже на диетата ви за отслабване.
Ако забележите, че не се справяте сами с ниското кръвно, посетете вашия лекар, но помнете, че не винаги хапчетата са най-доброто нещо.