Лечебната сила на билките

80
Добави коментар

Лечебната сила на билките

Живеем в смутни за нашето здраве времена. Все по-голям става процентът на хората, които защитават тезата, че във века на модерната химия съществуването на билколечението не е анахронизъм, а един напълно закономерен процес. Мнозина са и тези, които смятат, че употребата на лечебни растения при наличието на мощни съвременни медикаменти граничи с наивност. Дали грешат или не – това е въпрос, по който се водят и ще продължават да се водят безброй спорове и дискусии. В подкрепа на традиционната медицина можем само да кажем, че все пак основни лекарства като хинина, строфантина, нивалина и много други, са получени от билки.

Народната лечителка Люба Попова описва лечебните свойства и чудодейния ефект на билките в своята книга „Дар от Бога” (ИК „Изток-Запад”). Книгата представлява сборник от 70 рецепти с отвари, запарки и мехлеми, като за някои оплаквания са посочени по няколко рецепти. Авторката поддържа твърдението, че растенията с лечебно действие, както и някои видове диворастяща природна храна, притежават уникалната способност да модулират и синхронизират функционирането на органите и системите в човешкото тяло. Те активират естествената самоизцелителна способност и възбуждат цялостния оздравителен процес. За разлика от химическите медикаменти, при които се наблюдава взаимодействие със строго определен лекарствен рецептор, при билките се получава своеобразна комплексна реакция, която включва повлияване на повече физиологични системи в организма.

 

За сърце например е полезно да се взима цвят и плод на черен глог, който се бере наесен, след което се изсушава и се вари на компот. Половината буркан се пълни с плод, а другата половина с вода, без да се добавя захар. Следва стерилизация. Този компот се пие три пъти дневно по една кафена чашка, като се правят три серии по дванадесет дни… За затруднено уриниране и възпаление на простатната жлеза пък се препоръчва мечо грозде, което се смесва с листа от боровинка и листа от бяла бреза. Сместа се залива с гореща вода, ври 5 мин. и се оставя да престои, докато изстине, след което се прецежда. От отварата се пие по една кафена чашка три пъти на ден, половин час преди ядене. Това продължава в рамките на шест дни, като при нужда рецептата се повтаря отново… Неврозата на свой ред се лекува с листенца от индрише, които се нарязват на ситно и се смесват с мед. Тази смес се разтваря в чаша чай или вода и се пие два пъти на ден, в продължение на шест дни…

За да научите повече за билколечението и за това как да избегнете стреса, безсънието, косопада или болките в главата, вижте тук.

Коментари