Мини Хотот зайче – PetVet.bg – Онлайн съветник за домашния ти любимец

1
Добави коментар
PetVet.bg
PetVet.bg

07.03.2012

 

 

 

Тегло

0,9 кг – 1,4 кг

Козина

Къса

 

 

Описание: Мини Хотот е много компактна порода – това декоративно зайче може да се събере в ръката ви. Главата е кръгла, а вратът не се отличава ясно от тялото. Очите са кръгли и тъмно кафяви. Ушите са малки и са отдалечени или се докосват.Задницата е заоблена. Цветът на козината е винаги бял с черно около очите, подобно на сценичен грим. Рядко космите на тялото са шоколадово кафяви или черни.

 

Темперамент: Мини Хотот (някъде произнасяно „Хоу-тоу” или „Оу-тоу”) са винаги в центъра на живота на своите стопани. Те ще ви спечелят с игривата си и палава натура и несравнимия си чар. Освен това Хотот е добър приятел и на децата, които умеят да играят внимателно с него.

 

Храна: Мини Хототът е лакомо декоративно зайче, което би изяло колкото му дадете. И все пак, малките му размери предполагат по-скромна дажба от около 1/4 чаша пелети за зайци на ден. Можете да глезите любимеца си с моркови или овесено ядки, но в количества, които да не заместват дневната дажба.

 

Здравословни проблеми: Тази малка порода е предразположена към наследствени заболявания на опорно-двигателната система (мускулите и скелета). Не са изключени и други заболявания при зайците. Понякога след нараняване козината на съответното място израства черна.

 

История на породата: Хотот не винаги е бил толкова малък. Това миниатюрно зайче произхожда от своя малко по-едър едноименен предшественик и е резултат от селекция за размер. И докато големият Хотот произхожда от Франция, неговата мини разновидност е родом от Германия (късния 20 век). Оттук породата поела на презокеанско пътешествие до САЩ.