Диета при камъни в бъбреците

41
Добави коментар

Диета при камъни в бъбреците

Приемът на фибри е препоръчителен, хранете се с пълнозърнест хляб, плодове (ягоди, дини, пъпеши) и зеленчуци. Приемът на калий също може да помогне, затова яжте банани, авокадо, ядки. Течностите намаляват концентрацията на минерали в урината. Пийте около два литра вода на ден – минерална, дестилирана или преварена, като е добре да се редуват, т.е. не пийте само минерална вода.

Не се препоръчват прекалено солени храни, спанак, червено цвекло, шоколад, чай и кафе, соеви продукти, риба в консерви, пастет.

Добре е да знаете химичния състав на камъка, открит в бъбреците, защото някои храни са полезни за даден вид камъни, но противопоказни за другите. Видът на камъка се установява с изследване в лаборатория.

Оксалатни

Това са твърдите камъни, те са и по-чести. Трябва да се ограничи приема на храни като лапад, спанак, зелени салати, шоколад. Витамин С също е противопоказен, така че цитрусовите плодове могат по-скоро да навредят. Приемайте витамин В6, тъй като той неутрализира оксалатната киселина. Яжте диетичен хляб, картофи, овесена каша, фасул, тиква, цветно зеле.

Уратни

Не се препоръчват месо, риба, топени сирена, гъби. Хранете се с повече млечни продукти, картофи, мед, лимони, пийте фрешове. Не пийте алкохол, ограничете кафето и силния чай. Уратните камъни могат напълно да се разтворят, така че спазването на режим на хранене ще помогне да се справите с тях.

Фосфатни

Не се препоръчват млечните продукти, както и зеленчуковите супи, яйца, картофи, моркови, плодовите сокове. Хранете се с месо, риба, тестени храни, краставици, тиква, пъпеши, дини, ябълки, орехи, бадеми, фъстъци, лешници. Пийте липов, ментов чай, лайката също е полезна.

Срещат се и смесен тип камъни, макар и по-рядко. В този случай няма конкретна диета, но ограничете кафето и шоколада, пийте много вода ежедневно.

Ограниченията не означават изцяло да спрете съответните храни, а да ги консумирате по-рядко. Разнообразното хранене е от значение за здравето на организма.

След като успешно се изчистите от камъните, за съжаление, няма гаранция, че няма да се образуват нови. Затова не пренебрегвайте препоръчителните храни и приемайте много течности. Препоръчват се редовни прегледи, ехография на бъбреци, поне веднъж годишно.

източник gotvach.bg

Коментари