Същества със странни окраски

115
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

   Със сигурност познавате по-долу изброените животни, но не знаете, че те могат да бъдат с такива странни цветове. Не, това не е Фотошоп. Просто понякога майката-природа се изявява като велик художник и изпод нейната четка се появяват животни със странна и необичайна за вида им окраска. Уверете се сами.

Син омар. Около един на 2 милиона омари е син. Цвета му се дължи на генетична мутация. През 2009 г. син омар бе заловен в Ню Хемпшир от рибар, който помислил, че е хванат лъскава синя кутийка от бира. През 2011 г. два сини омари са били уловени в Канада – един на остров Принц Едуард и един на Канадската морска провинция Ню Брунсуик.  

Лилава катерица. В Джърши Шор, Пенсилвания, семейство Емърт от години се бори с рунтавите животинки, тъй като те трошат хранилките им за птици. Само за тази зима в двора си те са заловили поне 50 нахални гризачи, но при последния им лов попаднали на нещо забележително – лилава катерица. Пърси и Кони споделят в интервю за местните медии, че са забелязали странното животно близо седмица преди да го хванат. Първо си помислили, че светлината ги е заблудила, но в последствие наистина се оказало, че цвета й е нетипичен. Всички заловени животинки, включително и този рядък екземпляр са отведени надалеч от домът им и са пуснати на свобода. 
 

Розов делфин. Колкото и странно да звучи, розовия делфин е съвсем реален и е фотографиран от капитан Ерик Руе в езерото Калказеу в Луизиана, САЩ.  Въпреки цвета си, той се счита за албинос. Ерик споделя, че странният бозайник е наистина невероятна гледка, защото делфинът е напълно розов от върха на носа до опашката и силно контрастира на тъмносивите води на езерото. Старши биологът от дружество за защита на китовете и делфините, Регина Асмутис-Силвия също е шокирана от гледката и казва, че през дългата си кариера никога не се е изправяла пред такъв делфин. 
  

Напълно черен пингвин. Много малко се знае за тези уникални пингвини, защото те са изключително редки и няма изследвания, посветени на тях. Преди няколко години такъв екземпляр е забелязан от Андрю Еванс от National Geographic в залива Фортуна на остров Южна Джорджия, близо до Антарктика. Въпреки видяното, някои изследователи считат подобна „шега на природата“ за невъзможна. Според биолозите частичен меланизъм се наблюдава при едва един на четвърт милион пингвини, а изцяло черни пингвини, като този на снимката, са дори в пъти по-рядко явление.

Розов скакалец. Насекомите не се характеризират с ярки окраски, тъй като разчитат на това да останат незабележими за враговете си. Ето защо розовите представители са още по-странни и необикновени. Повечето от тези насекоми са забелязвани далеч от тропиците, в Осака и Средния запад в Щатите. Предполага се, че цветът им се дължи на генетично състояние наречено еритризъм, което ги оцветява в необичайни червени нюанси. 
 

Бял паун. Белия паун не е албинос. Това е много рядък вид паун, чиято окраска се дължи на намаляване на всички видове кожни пигмент  – не само меланин.   
  

Неоново синя Африканска коралова пепелянка. Тези ярко оцветени животни могат да се видят в Сан Франциско.   
  

Оранжев крокодил. Първият в света оранжев крокодил е открит от Силвия Митен (Sylvia Mythen), 70-годишна жителка на Венеция, Флорида. Тя е минала с колата си покрай уникалния хищник и видяното я накрало да се върне обратно, за да се увери, че не е грешка. Жената снима странното животно и изпраща снимката в местната новинарска агенция, където се консултират с биолог, който споделя, че за първи път вижда подобно нещо и предполага, че алигаторът е наполовина албинос. Но според Гари Морз (Gary Morse) от Florida Fish and Wildlife неестественият цвят на крокодила се дължи на взаимодействието с някакъв външен фактор или елемент от околната среда.

Hobyto.com