Няколко непознати дестинации в Европа

43
Добави коментар
Laverdad
Laverdad

Без да пренебрегваме очарованието на най-популярните за туризъм градове,ще ви предложим няколко непознати дестинации в Европа.Ще се изненадате колко тайни,и далеч по-атрактивни,места за почивка съществуват на една ръка разстояние от големия град.

 

Непознатите дестинации в Европа не са такива, които никой не е чувал или посещавал. Това са онези идилични и самобитни кътчета, където човек може да забрави проблемите и стреса и да намери себе си.Където населението и времето са съхранили първичните облик и традиции на града, превръщайки в образец на една отминала, но изконна епоха.

 

Всъщност непознатите дестинации в Европа са еквивалентът на традиционните (за съжаление изчезващи) български села, които всички ние обичаме да посещаваме от време на време, за да се върнем към корените си. Било то под формата на селски туризъм, на еко туризъм или посещение на роднини.Там е спокойно, тихо и усамотено, природно богато и духовно извисено.

 

Затова, ако искате да се докоснете до традициите и сърцевината на чуждите култури, при следващата си почивка в чужбина посетете някоя непозната дестинации в Европа. Няма да ви е трудно да я откриете – около всеки голям град се крият десетки „забравени“, но изключително живи негови събратя. Ето само няколко примера:

 

Фолегандрос, Гърция

 

Фолегандрос е малък скалист остров в Егейско море, който заедно със съседите си Сикинос, Иос, Анафи и Санторини оформя южната група на Цикладските острови. Върху площ от 32 км. са основани три миниатюрни градчета (Хора, Каровостасис и Ано Мериа), свързани помежду си с един павиран път, в които се разпределя цялото население на острова – около 700 души. Това е едно друго, непознато лице на Гърция. Тук всичко е миниатюрно и пасторално – къщите са не по-високи от 2 етажа, по хълмовете припкат кози, а една стара дървена вятърна мелница разпръсква соления бриз. Няма големи кораби, закотвени в пристанището, нито луксозни заведения и бутици. Благодарение на малката си популярност, Фолегндрос е съхранил цялостния си характер и излъчване, като в същото време се гордее с една модерна инфраструктура и организирани туристически услуги.

 

Венген, Швейцария

 

Венген е един от най-живописните швейцарски курорти и заедно със съседа си Мюрен попада сред малкото градове без трафик в Европа. Разположен в подножието на алпийския масив Айгер – Мьонх – Юнгфрау, „свързващ се“ с цивилизацията чрез въжена линия, и с не повече от 1000 души население, Венген предлага абсолютната идилична атмосфера, комбинираща дървени къщички в алпийски стил, безкрайни ски писти и спиращи дъха природни богатства. Именно заради ски трасето Лауберхорн (1025 м), от 1930 г. насам градчето е домакин на множество ски състезания, сред които и дисциплини от Световната купа по ски, организирани от Международната ски федерация. Всичко това привлич толкова много посетители, че със сигурност няма да се чувствате откъснати от света.   

Кортина Д’ампрецо, Италия

 

Малкото живописно градче се е сгушило в една от долините на Южните Алпи в италианския регион Венето. Заобиколено от всички страни от остри върхове, то очарова с дървените си хижи, украсени с разцъфнал здравец и се е превърнало в популярен зимен курорт, известен със спиращия дъха пейзаж, перфектна почивна база и идеални условия за ски. Не случайно през 1956 г. Кортина Д’ампрецо домакинства Седмите зимни олимпийски игри. Нещо повече – можете да го видите като основен декор в  множество кинопродукции, а звезди като Одри Хепбърн, Бриджит Бардо и София Лорен са оставили част от сърцата си тук. Благодарение на което градчето си спечелва прозвището „Дневната на знаменитостите“. Днес то е популярно и като шопинг дестинация, защото по улиците му врати са отворили бутици едни от най-престижните модни имена, както и занаятчийски, сувенирни и антикварни магазинчета и специализирани магазини за планинска екипировка. 

 

Славонице, Чехия

 

Разположен на около километър от австрийската граница, но в пределите на Република Чехия, носещ белезите на комунизма, но съхранил великолепието на ренесанса, Словонице е идеалното място за бягство от реалността и потъване в бохемския разкош. Съставен е от два градски площада и традиционни къщи, декорирани с графити, изобрязяващи библейски сцени, които са били притегателна сила за посетителите на града още преди векове. Тук можете да се насладите на една пищна културна палитра от произведения на изкуството, паметници и сгради, някои от които дело на известни творци, избягали в Словонице от динамичната Прага. 

 

Хал ин Тирол, Австрия

 

Средновековен град в сърцето на Австрийските Алпи. Това е Хал ин Тирол, основан през далечната 1303 г. и намиращ се на около 5 км от град Инсбрук. Благодарение на богатството от сол и дървесина в района, които осигуряват непресъхващ паричен приход за използване на най-висококачествени материали, Хал ин Тирол остава сравнително непокътнат от времето на основаването си до днес. Според мнозина тук се намира най-големият средновековен център в северен Тирол. Построен е върху малко възвишение и е заобиколен от редица типично средновековни къщи, които някога също са влизали в пределите на центъра. Не липсват и катедралите, замъците и общинските сгради в типичната за онова време архитектура. А само на 6 км от Хал ин Тирол се намира Кристалният дворец на Сваровски, където ви очаква пищна експозиция от кристални шедьоври. А какво е вашето предложение за непозната дестинация в Европа?

 

09. 03. 2012 г. / Цвети Тошева