Как се пуска обява в интернет?

1
Добави коментар

В самото начало на статията правя едно важно уточнение – статията е предназначена за хора, които са решили да продадат книга или друга вещ и до момента  не са пускали обява в интернет. Ако сте решили да се занимавате с реална търговия в интернет и сте попаднали на тази статия след търсене в Гугъл – мисля, че бизнесът ви е обречен 🙂 

Така – решил си да продадеш книга, видеоигра, DVD или тениска и се чудиш къде и как да пуснеш обявата си за да я видят най-много хора и възможно най-бързо да намериш купувач.

Къде да пусна обявата си?

С пълна сила важи правилото – „Колкото повече, толкова по-добре“. Очевидно е, че ако пуснете обявата си в много сайтове за обяви ще увеличите броя на потенциалните купувачи. Аз ще ви препоръчам като най-важни двата сайта, които лично за мен са генерирали най-много интерес от страна на потенциални купувачи. Тоест – задължително е да се регистрирате и да пуснете обявата си поне в тях:

– Продавалник.ком

– Data.bg

Защо тези два сайта са толкова важни? Отговорът е очевиден. И двата сайта са много добре оптимизирани за търсещите машини и изкарват силни резултати в Гугъл. Това ви гарантира, че ако си напишете добре обявата – хората лесно ще я откриват.

Специално за продажба на видеоигри, а и за техника като цяло, задължителните места са форумите на Пулсар и Evocore.

Споменавам тук само тези места, които аз съм използвал и съм се уверил, че генерират много посещения. Можете да откриете десетки други ако потърсите в Гугъл. Както казах – на колкото повече места пуснете обявата си – толкова повече хора ще разберат за нея. Но все пак имайте предвид едно нещо – хубаво е след като продадете това което предлагате, да премахнете обявите за да си спестите обясненията с кандидат-купувачи месеци след като вече сте забравили, че някога сте предлагали нещо за продажба. Тук от помощ идва и една настройка, която доста от сайтовете предлагат – още докато пускате обявата си можете да нагласите колко време тя да бъде активна.

Какво да включим в обявата си?

 Как точно да улесним потенциалните купувачи в това да открият нашата обява?

Без съмнение, най-важното нещо е заглавието. То трябва да е възможно най-кратко и ясно. Това не е голяма философия. Представете си какво биха написали купувачите за да открият обявата ви. Добра идея за заглавие е „Продавам книгата Отнесени от вихъра“. Можете да добавите името на автора, разбира се. Поне моето мнение е, че трябва да избягвате в заглавията уточнения като „отлично запазена“. Допълнителната информация ще я предоставите в основния текст на обявата.

Основен текст на обявата. Смятам, че е добре да започнете обявата си с няколко думи, които повтарят заглавието, но разширяват информацията от него. Подбирайте думите си внимателно. Търсещите машини отделят най-голямо значение на първите 100-120 думи в статията.

Цената. Цената, разбира се, определяте сами. Аз мога да ви дам няколко съвета, с които би било хубаво да се съобразявате. На първо място, запознайте се каква е моментната пазарна цена на продукта, който продавате.  Можете да упоменете тази цена в скоби след цената, която вие искате за да подчертаете на купувача колко изгодно е да се възползва от офертата ви. Друго нещо, което е хубаво да проверите, е какви са другите обяви за същите продукти в интернет. Очевидно е, че ако в търсачките друга обява за същия продукт излиза преди или около вашата и цената, която иска другия продавач е по-ниска от вашата, това не е добре за вас. Не само, че е възможно неговият продукт да бъде продаден преди вашия, но и дори тогава, когато само вашата обява е активна, той отново ще ви пречи, тъй като потенциалните купувачи ще виждат неговата цена и биха преценили, че е по-добре да изчакат да бъде пусната друга обява, очаквайки по-ниска цена от вашата.

Контакти. Хубаво е да предоставяте максимално много възможности купувачите да се свържат с вас. Винаги обявите, в които има достатъчно контакти с продавача изглеждат по-авторитетно и вдъхват доверие у потребителите. От друга страна – винаги изглежда зле, когато няма оставени контакти, а единственият начин да контактуваш с продавача е бутон „изпрати запитване“, като не виждаш дори електронната поща на продавача. Не е логично да очаквате, че човек, който се очаква да ви даде парите си ще чака няколко дни за вашия отговор или, че ще влиза по десет пъти на ден във форума, в който е открил обявата ви. Самият аз често нарушавам това правило и не публикувам телефон, тъй като би ме притеснявало да ми звънят по няколко пъти на ден, докато съм на работа. Но ако не публикувате телефонен номер, то задължително е да оставите своята електронна поща и скайп. Като не забравяте да ги проверявате редовно, разбира се.

Снимка. Абсолютно задължително е да предоставите снимка на продукта, който искате да продадете. Добре е да не ви мързи и да снимате конкретния продукт, а не да слагате снимка от интернет. Очевидно е, че купувачът знае какво иска да купи – той иска да види реалното състояние, а не как изглежда по принцип. Колкото повече снимки предоставите, толкова по-добре. Ако продавате DVD – предоставете снимки на вътрешността на кутията, на самия диск,. Ако продавате конзола – покажете сними на отделните компоненти – контролерите, дори на кабелите. Така обявата ви ще вдъхва доверие на потребителите, а това е много важно, когато става въпрос за по-скъп продукт. Ако имате достатъчно време и желание – можете да направите дори видео, което да пуснете в youtube, например. Да покажете, че играта функционирв правилно, че всички бутони работят коректно.

Допълнителна информация. Предоставяйте допълнителна информация за продукта ако има такава. Не крийте дефектите – просто обяснете в какво се изразяват и обяснете защо те не трябва да притесняват купувача (изхождаме от идеята, че те наистина не трябва да го притесняват и вие не се опитвате да му пробутате счупен продукт). Ако ви се занимава, на дъното на обявата, можете да дадете и по-обща информация за продукта. Ако е книга – кратка анотация, ако е техника – технически характеристики…

Самият аз не съм спазвал абсолютно точно всички тези съвети. Да речем, в обявата, че продавам колекцията за Хари Потър на брат ми, не съм спазил дословно всичко описано тук. Освен това, самото пускане на обява съвсем не е голяма философия. Щом сте успели да стигнете до тази страница – значи можете да си пуснете и обява. Все пак, надявам се, че статията е била полезна или поне интересна 🙂

Ще се радвам ако споделите нещо, което вие практикувате или сте забелязали в сполучливите обяви. Ще е хубаво да допълвам статията или да напиша втора част. А ако продавате нещо интересно – с радост ще публикувам обявата ви в блога.

Like this:

Like Зареждане…

Related