Обикновени козунаци (Рецепти за празник) – FreeRecipes.eu – онлайн колекция безплатни готварски рецепти от цял свят

5
Добави коментар
Bigdjon69
Bigdjon69

Изпратена от: Bigdjon69 | Дата на добавяне: 10 Mar 2012 Публикувана в: Рецепти за празник

Продукти

1 кг.брашно
30-40 гр. мая
5-6 яйца
200 гр. масло /олио/ или 150 гр. прясна мас
1/4 л. прясно мляко
250-300 гр. захар
кората от половин лимон или 2 праха ванилия
малко сол и по желание 1 лъжица ром или коняк

Начин на приготовление

Отсейте брашното в съда, в който ще месите козунаците, направете кладенче в средата му и го оставете на топло. Натрошете маята и я размийте с 3/4 чаша топло мляко. Прибавете една лъжичка захар и толкова брашно, че да получите кашица. Похлупете и оставете на топло място да втаса. Разбийте яйцата със захарта до побеляване и добавете останалото мляко и подготвените миризми.
Щом втаса маята, изсипете в брашното яйчената смес, втасалата мая и половин лъжичка сол. Замесете ги на тесто, като от време на време наливайте по малко от разтопената мазнина / или олио/ или си топете ръцете в нея. По време на месенето не бийте силно тестото, а го разтегляйте, събирайте го на топка и пак го разтегляйте. Когата употребите всичката мазнина и тестото стане гладко / тоест не залепва по стените на съда и започне да образува мехури/, поръсете го с брашно, покрийте го със затоплена кърпа и го оставете на топло да втаса. Едно тесто се счита, за втасало когато двойно увеличи обема си.
С намаслени ръце късайте от тестото толкова, колкото ще ви бъде необходимо за оформянето на 1 козуначено руло /не забравяйте, че при втасването си ще увеличи двойно обема си/. Сложете го върхо намазана с масло гладка повърхност, поръсете го по желание със стафиди /предварително оваляни в брашно – за да не потъват в тестото/, а така също може да поръсите със ситно нарязани озахарени портокалови корички и го оформете на руло. Ако имате форма за руло поставете го във формата намазана с масло и го оставете да втаса повторно. А ако нямате постевете в съда който ще печете козунаците, но на разстояние, за да не се слепят. Намажете вече втасалите козунаци с разбито яйце и ги набодете с обелени бадеми и натрошени бучки захар. Опечете ги в умерено силна фурна / 180-190 градуса/. Ако са във форми ги извадете преди да са изтинали напълно. Поръсете ги с пудра захар / може и с малко добавена ванилия в нея/.
Съхранявайте в съд с капак.

Рецепта Снимки:

Тази рецепта в момента има 0 снимки.

 Коментари на посетители (0):

Тази рецепта в момента има 0 коментара.