Скалната крепост Сигирия

34
Добави коментар
pavel
pavel

Сред джунглата на остров Шри Ланка, на около 250км. от столицата Коломбо, се намира величествената скална крепост Сигирия. Тя се издига на височина 200 метра и се забелязва от километри разстояние.

Около 5-ти век пр.н.е. Сигирия е била планински манастир, а градините и дворецът, чиито останки могат да се видят и днес, са построени в периода 477-495г. от Касапа I. Около 14-ти век скалата отново била използвана за манастир, който в последствие бил изоставен.

Историята около изграждането на градините и двореца е наистина интригуваща. Касапа бил по-големия син на владетеля Датхусена, който незнайно защо завещал трона на по-малкия Мохалана. Касапа обаче не допуснал това да се случи и направил преврат, като затворил баща си в тъмница и по-късно го убил, а брат си прокудил в Индия.

Касапа бил убеден, че все някога Мохалана ще се завърне и ще го преследва, за да отмъсти за баща им, поради което избрал скалата Сигирия, за да я превърне в свое сигурно убежище. Мохалана все пак превзел крепостта, но тогава Касапа се самоубил, за да не попадне в неговите ръце.

До върха на Сигирия се стига по тясна стълба, минавала между лапите, тялото и главата на огромен лъв, изсечен в скалата, от който до днес са се запазили единствено лапите. На върха е имало плоска тераса с площ от 20 декара, по средата на която се е издигал величествен дворец с разкошни градини и басейни, като всичко било облицовано с мрамор и украсено със скъпоценности.

Друга уникална забележителност е така наречената „Огледална стена”, която била шлифована до такава степен, че действително служела като огледало и същевременно на нея били изобразени млади девойки, голи до кръста. Все още не е установено кои са те и какъв е техният произход. Знае се само, че са съществували точно 500 портрета, от които само 18 могат да се видят в наши дни.

Снимки: wikimedia.org