Как да се храним здравословно

45
Добави коментар
biliana
biliana

Здравословното хранене включва консумирането на естествена и многообразна храна, която ни предоставя нужните витамини и минерални соли, за да подържаме организма си здрав и енергичен. Едно от преимуществата на правилното хранене е, че няма нужда да приемате хранителни добавки, за да подсилите организма си. Всички необходими съставки се приемат с храната. Важно е да подбирате ястията си сутрин и вечер. През късните часове е най-добре да се яде лека храна, и то в значително по-малки количества, отколкото през деня.

Трябва да се храните най-малко по три пъти на ден. Ако спортувате или водите активен начин на живот, организма ви се нуждае и от междинни закуски. Важно е във всяко хранене да има някакъв източник на белтъчини. Например яйца, мляко, месо. Ако обичате плодове бихте могли да ги прибавите към закуската. За да се изкушите от бързи и вредни храни, винаги носете със себе си малка здравословна закуска, която да ви засити, докато можете да отделите време за същинското хранен. Заменете печените ядки със сурови. Пиенето на кафе не е от най-полезните неще, така че е по-добре вместо него да си правите зелен или билков чай. Не се ограничавайте откъм есенциални мазнини в храненията си – зехтинът и рибата имат в състава си ценни мастни киселини. Водата също е важна за вашия организъм, така че консумирайте минимум 2 литра на ден, а ако спортувате, даже и повече.

Здравословното хранене набавя на организма витамин А, C, тези от В групата и още много други. Естествени източници на витамин А са морковите, тъмнозелените и жълти зеленчуци, яйцата, млякото, млечните продукти. Маята, сиренето, листните зелени зеленчуци и рибата пък са богати на витамин В2, известен още под името рибофлавин. Витамин В6 се съдържа в соята, пъпеша, зелето, овеса и други. Всеки ден трябва да консумирате полезни продукти, които подобряват вашето здраве и могат да удължат живота ви. Относно протеините, по данни на диетолозите, в телешкото и говеждото се съдържат в най-големи количества. За по-голяма абсорбация на калция в червата и подсилване на костите се препоръчва консумацията на несмилаемия въглехидрат инулин. Той се съдържа в лука, чесъна, бананите, аспержите и пшеничния зародиш. Трябва да знаете, че калцият и калият играят важна роля за нормалния растеж. Желязото пък е от съществено значение за производството на хемоглобин и миоглобин.

Ако все пак не успеете да се ограничите от някои вредни храни, им се насладете, но в умерени количества. Помнете, че здравословното хранене трябва да ви е приятно и забавно. Не е нужно да стоите гладни, под непрекъснато напрежение. Така организма се стресира и със сигурност няма да се чувствате комфортно. Внимавайте с какво се храните. Например, когато сте в ресторант сложете на салата си зехтин вместо олио или си поръчайте риба на скара вместо пържена.

Причини, които могат да възпрепятстват здравословното хранене в повечето случаи са липса на време и напрегнат начин на живот, некачествени продукти на пазара или пък недостиг на пари. Вероятно ще се сблъскате и с четирите, та дори и с други препятствия, но не бива да се отказвате. Здравословното хранене не е краткотрайна диета, мода, разделно хранене или непременно консумиране на малко храна. То е ежедневие и съответно начин на живот.