Регионален исторически музей, Смолян

2
Добави коментар

Регионалният исторически музей – Смолян, е създаден през 1935 г. от общественика Стою Неделчев Шишков (1865 г. – 1937 г.) – известен изследовател на фолклора, етнограф, автор на много статии за бита, традициите и културата на Родопския край. Днес музеят носи името на основателя си и е най-големият музей на територията на Средните Родопи.

Музеят се намира в центъра на града, а в експозициите и фондовете му се съхраняват около 150 000 предмета от историята, бита и културата на родопчани.

Постоянната експозиция на музея – „Културно-историческото богатство на Родопите от древността до наши дни”, има няколко раздела и представя историята, бита, занаятите, архитектурата на района и др. Обиколката на музея започва с експозицията на родопски чанове (музикални инструменти, подобни на звънци, използвани при фолклорни танци) и халища (завивки, изтъкани от дълги вълнени влакна). В зала „Праистория” посетителите могат да видят предмети от археологически разкопки, проведени в някои от родопските пещери. Изложени са намерени в Ягодинската пещера глинени съдове, прешлени за вретена, глинени гърнета и др. Интересен факт е, че при проучвания в Ягодинската пещера е намерена керамика от епохата на неолита.

Едни от ценните експонати на музея са откритите в село Могилица калъпи за отливане на бронзови предмети, датиращи се от ХІV – ХІІІ в. пр. Хр. Друга колекция на музея разказва за присъствието на траките в Родопите. При проучванията на могилни некрополи и светилища са намерени много глинени съдове, накити, копия, стрели, мечове. При село Беден е намерен бронзов шлем от ІV – ІІІ в. пр. Хр. – част е от характерен тип бойно снаряжение. Интересен експонат е и бронзовата лампа от село Хвойна, чиято дръжка завършва с формата на глава на сърна. От периода на средновековието са изложени накити, открити в средновековни некрополи. Тези находки много приличат на накитите в некрополи край Плиска, Преслав и др.

В етнографската експозиция са изложени традиционни родопски носии от ХІХ и първата половина на ХХ в. Посетителите могат да видят всекидневен и празничен женски костюм, както и различни видове мъжки костюми, разпространени в Средните Родопи. В зала „Обреден интериор” са представени традициите, съпътстващи родопската сватба. Показани са мъжки накити, обредни хлябове, сватбени костюми и др.

В етнографската експозиция се намира и колекцията „Пастирска дърворезба”. Изложени са предмети от дърво, изработени от овчари, като най-интересни за посетителите са овчарските геги.

С разнообразни предмети са представени традиционните занаяти в Средните Родопи – ковачество, медникарство, тъкачество. Характерните елементи на родопската къща пък са показани с богат снимков материал.

На кукерските костюми и маски е отделено специално внимание. В зала „Традиции и съвременност” са представени традициите на Великден, Гергьовден, Баба Марта и др., изложени са и традиционни български музикални инструменти – гайда, тамбура, кавали и др. Музеят често е домакин на временни изложби и експозиции.

Тук можете да си закупите информационни материали и сувенири.