Шоколадова торта със солен карамел и пралин

114
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

   Продукти
За шоколадовите блатове:
1¾ ч.ч. захар
1¾ ч.ч. брашно
¾ ч.ч. неподсладено какао на прах
1½ ч.л. бакпулвер
1½ ч.л. сода
1 ч.л. фина морска сол
1 ч.ч. прясно мляко
2 бр. големи яйца
120 г. масло
1½ с.л. инстантно кафе
1 ч.ч. топла вода
1 ч.л. ванилия
1 с.л. масло (за намазване на тавите)

За карамеловия крем-пълнеж:
1 ч.ч. захар
½ ч.ч. течна сметана
60 г. масло на парченца
¼ ч.ч. заквасена сметана
½ ч.л. прясно изцеден лимонов сок
¼ ч.ч. вода
1 голяма щипка фина морска сол

За шоколадовия ганаш, за пълнеж и намазване:
680 г черен шоколад
3 ч.ч. течна сметана

За пралина:
1 ч.ч. захар
1½ ч.л. фина морска сол + 1 щипка фина морска сол

Приготвяне на блатовете: Загрейте фурната на 180°С. Намаслете две тави с диаметър 23 см и височина 5 см. Сложете на дъното хартия за печене, намаслете я и я поръсете с брашно. Пресейте в голяма купа брашното, какаото, бакпулвера, содата, солта и изсипете захарта. Добавете млякото, яйцата и разтопеното масло. Разбийте с миксер на ниска скорост, докато се получи хомогенна смес. Увеличете скоростта и разбивайте още 2 минути. Сместа на този етап ще е много гъста. Разтворете кафето в чаша топла вода, прибавете го към сместа, заедно с ванилията. Сместа ще се разреди доста. Разделете я по равно в двете форми. Печете блатовете около 30-35 минути, като ги проверявате с клечка за зъби. Извадете блатовете и ги оставете за около 10 мин в тавите, след което  ги обърнете върху решетка и махнете хартията. Трябва да изстинат напълно. 
  

Приготвяне на карамеловия крем-пълнеж: Смесете захарта с водата в дълбок съд и сложете на слаб котлон, докато захарта се разтвори. Увеличете котлона на средна степен и затворете с капак за 4 минути. Махнете капака и увеличете котлона до максимум. Варете, без да разбърквате, докато сиропът стане тъмно кехлибарен – около 6 минути. Махнете го от котлона. Добавете течната сметана. Сместа може да бълбука и да се втвърди, просто продължавайте да бъркате. Прибавете маслото, разбъркайте с тел, след това добавете заквасената сметана, лимоновия сок и щипката морска сол. Оставете да се охлади напълно. Ако няма да се консумира веднага може да се прибере в хладилника, но задължително трябва да е със стайна температура преди да се използва.
  

Приготвяне на шоколадовия ганаш: Сложете шоколада в голяма купа. В съд с тежко дъно изсипете сметаната и сложете на котлона да започне да къкри. Излейте сметаната върху шоколада и оставете около 1 минута, за да се размекне. Разбийте с тел, докато шоколадът стане гладък. Ако ще се приготвя предварително може да го покрийте и да го съхранявате в хладилника, но трябва да го извадите най-малко 3 часа преди да го използвате. Той трябва да бъде мек, но не и течен.  
  

Приготвяне на пралина: Тук времето е от съществено значение, затова всички продукти трябва да са предварително измерени и приготвени. Сложете захарта в съд с тежко дъно на средно силен котлон, след 1-2 минути тя ще започне да се топи. Разбърквайте с шпатула, докато всичката захар се разтопи и започне да променя цвета си. Изключете котлона, добавете солта и веднага изсипете сместа в намаслена тавичка. Използвайте шпатула или накланяйте тавичката, за да се разлее сместа на тънък пласт. Докато е още горещ пралина, добавете щипката морска сол, за по-добра текстура. Той се втвърдява много бързо. След като го извадите на гладка повърхност, чукнете пралина с дръжката на ножа, за да го начупите на парчета. Трябва да има по-големи парчета за украсата отгоре. Около 1/3 от по-малките парчета ги начупете на дребно. Те ще се използват за крема между блатовете.
  

Сглобяване на тортата: Разрежете двата блата хоризонтално на две, за да се получат 4 блата. Сложете един на подложка за торта и намажете с 1/2 ч.ч. ганаш. Трябва да е мек, а не течен, за да не разкъса блата. Напълнете пош с 3/4 ч.ч. ганаш, сложете накрайник 6 мм и шприцовайте по края на блата пръстен от ганаша. Разстелете около 1/3 от карамеления крем в центъра на блата и разстелете в страни към краищата на пръстена от ганаш. Поръсете карамела с около 2 с.л. пралин. Сложете втори блат и процедирайте по същия начин. Сложете и третия блат и пак по същия начин. Отгоре слагате четвъртия блат и намазвате цялата торта с останалия ганаш. Украсете тортата с едрите парчета пралин, а остатъците от дребните поръсете отгоре.

Кремовете и блатовете за тортата могат да се приготвят  няколко дни предварително.

Карамеления крем може да се приготви 3 дни предварително. Съхранява се в хладилника и се изважда около час преди използването.  

Шоколадовия ганаш може да се направи няколко дни предварително и да стои в хладилника. Трябва да се извади най-малко 3 часа преди използването му, за да е със стайна температура.  

Блатовете могат да се изпекат 1 ден предварително.  

След сглобяването на тортата тя може да се прибере в хладилника, но без украсата отгоре, защото от влагата пралина става лепкав и се разтапя.  

Тортата се изважда от хладилника  най-малко 1 час преди да се поднесе.

Изпълнение и снимки: Kristina Johnson