Моника Янова: Атакуват ме, защото съм със Станишев

23
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Договорите с лобиста Петер Хохегер, който е разследван за корупция в Австрия, са абсолютно законни. Това заяви на специална пресконференция Моника Янова, след като името й беше замесено в лобисткия скандал. Тя се закани да съди тези, които я замесват скандала и посочи името на земеделския министър Мирослав Найденов. По думите й тя няма от какво да се срамува, нищо не прикрива и единствената причина за атаката срещу нея била, че животът я е срещнал със Сергей Станишев.  

Припомняме, че името на Моника Янова нашумя при разследването на дейността на лобиста Петер Хохегер. През 2008 година неговата ПР агенция получила поръчка от кабинета на Тройната коалиция да проведе кампания за имиджа на България. В Австрия се води мащабно разследване за корупция срещу лобиста. Според „Ди Пресе” част от парите, получени от българското правителство, са отишли в джоба на австрийския вътрешен министър. Миналата седмица изданието съобщи, че друга част се е върнала в ПР агенцията на Моника Янова (бел. ред. – тогава Йосифова, като съпруга на шефа на фалиралата Първа частна банка Венцислав Йосифов). Тя вече веднъж отрече тези твърдения, заявявайки, че капацитетът на нейната фирма не е достатъчен, за да работи с компанията на Хохегер.

”Моето име се споменава във връзка с мониторинга и обществената дискусия, която има около дейността на Хохегер, но по никакъв начин моето име не е споменато с нещо незаконно, което се случва там”, каза тя.  Ставало въпрос за два договора. Единият е от 2006 г. на стойност 240 000 евро. Първият е по силата на договор между нейната агенция и Хохегер, и Пловдивския панаир. Вторият договор през 2008 г. е за 143 000 евро. “Единствената причина за тази атака е, че живея с политика Сергей Станишев, с когото животът ме срещна. Няма конфликт на интереси и искам това да бъде ясно”, отсече Йосифова.          

Моника Янова изтъкна, че е работила с три поредни правителства – на премиерите Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев и Бойко Борисов, както и с корпоративни и институционални клиенти. По този повод тя изтъкна, че компании като нейната би трябвало да са гръбнака на българската икономика. „Аз съм търговска фирма, а не държавен служител. Плащам си данъците. Българската държава трябва да осигурява законова защита на такива фирми като мен”, заяви Янова и допълни, че ще съди замесилите я в скандала.

По-рано днес от РЗС изпратиха становище до медиите, в което заявяват, че подкрепят идеята за създаване на парламентарна анкетна комисия, която да разследва скандала около договора между българското правителство и австрийския лобист Петер Хохегер.            

 ”РЗС счита, че истината трябва да излезе на яве не само, за да бъде изчистено името на България, но и поради сериозните съмнения за конфликт на интереси на български министър-председател. Задължително трябва да се отговори на въпросите: взела ли е Моника Янова 270 000 евро и на какъв принцип е избрана нейната фирма като подизпълнител? Нещо повече  българският данъкоплатец има право да знае по какъв начин са изразходвани неговите средства и какви са резултатите. Все пак става въпрос за немалката сума от 1.5 млн. евро, дадени за утвърждаването на положителния образ на България в ЕС”, коментират от партията.