Торта с шоколадови палачинки | Gastronom.bg | Рецепти, кухня, диети, заведения, специалитети

3
Добави коментар
gastronom.bg
gastronom.bg

Смесете брашното, какаото, захарта и солта в купа.

В отделна купа разбийте яйцата, после добавете млякото, бирата (ако ползвате) и растителната мазнина и разбийте добре. Изсипете течната смес при сухите съставки и разбивайте, докато се смесят хубаво. Оставете палачинковото тесто да почине 15 мин. Това тесто може да бъде направено ден предварително и да стои в хладилника, покрито с опаковъчно фолио.

Готовото тесто трябва да е леко, да се излива лесно и да има кремообразна консистенция. Ако е прекалено гъсто – добавете малко мляко или вода. Ако ви се стори рядко – сипете мъничко брашно.

На котлоно нагорещете тиган и го подмажете с малко олио с помощта на четка или напоена в мазнина салфетка. Изсипете малък черпак (или кафена чашка) от палачинковата смес в тигана и разстелете като накланяте тигана във всички посоки, така че да покрие дъното равномерно. След първата палачинка ще може да прецените по размера на тигана колко точно от сместа да изсипвате – ако предпочитате по-тънки и хрупкави или по-плътни и месести палачинки.

Оставете палачинката да се изпече от едната страна (около 1 мин.). Когато видите, че краищата започват да се огъват и отлепват нагоре, обърнете да се изпече и от другата страна. Готовите палачинки поставяйте една върху друга в голяма чиния (може и във фурната, за да останат топли). Продължете с останалите, докато палачинковото тесто свърши.

Загрейте течния шоколад на котлона на водна баня или в микровълнова фурна за кратко – по-лесно ще се разстила затоплен. Нарежете бананите на тънки шайби.

В кръгла чиния или поднос поставете една палачинка, намажете хубаво и равномерно с течен шоколад и разпределете слой банани. Отгоре сложете втора палачинка и повторете (на всеки слой слагайте шоколад, но може да редите банани през слой, за да не стане твърде дебело). Продължете, докато палачинките свършат. Последната палачинка намажете с шоколад и поръсете с малко какао.