Оперираха бебе в утробата на майка му

3
Добави коментар
mayaiv
mayaiv

Оперираха бебе в утробата на майка му

15 март 2012
  Любопитно
   

Испански лекари са извършили първата операция на бебе, преди то да бъде родено.

Хирурзите са направили успешна вътрешно утробна операция на белите дробове, съобщи „Дейли Мейл“. Плодът страдал от бронхиална атрезия, аномалия, при която въздухът и бронхите не се свързват правилно с централните дихателни пътища. Персонал от две болници в Барселона въвежда ендоскопия през устата на плода „за да се свържат бронхите с централните дихателни пътища.

„Това е изключително деликатна операция, тъй като тя се осъществява в близост до центъра на тъканите, тънки като цигарена хартия. Но без тази терапия на плода, бебето нямаше да оцелее“, каза доктор Едуард Гратакос на пресконференция. Единадесет седмици след интервенцията, бебето с име Aлайтз – което означава „радост“ на баски език, се ражда с тегло 2,5 килограма.

Малката вече е на 16 месеца. „Тя е напълно нормално дете. Събужда се щастлива, смее се, радва се и плаче, ако е гладна“, казва майка й, 33-годишната Моника Короминас. „Това беше единственият вариант. Иначе трябваше да се сложи край на бременността.“ Бронхиалната атрезия засяга един на 10 000 плода, каза доктор Гратакос. Това обикновено води до смърт на плода при около 90% от всички случаи.

„Благодарение на ултразвук, открихме проблема по-рано. Ако не бяхме се намесили, тя щеше да е мъртва“, каза Хулио Морено, неонатолог в болницата Йоан де ДЕУ, които взеха участие в операцията. Операцията продължи само 30 минути, но беше много деликатна, тъй като бе извършена на 26-седмичен плод с тегло само 800 грама.

източник: trud.bg