Функционална всекидневна стая

24
Добави коментар
lucynda
lucynda

16.03.2012 г.

Практичните плъзгащи се врати оформят визуално пространството, в което е разположена трапезарията, от всекидневната стая. По този начин помещението се разделя на две функционални зони – всекидневна стая за релаксация и гледане на телевизия, и трапезария с директен изход към кухнята, където се намира и кътчето за посрещане на гости. Перфектна комбинация – ярки тонове и светли материали

Общата площ на жилищното помещение 32 кв. метра. Преди трансформацията му то е било обзаведено с мебели с черна кожена дамаска, а подът е бил покрит с блестящи, но неуютни плочки. След ремонта комбинацията на ярки цветове, в които са боядисани стените, и бледите тонове на килима и мебелите изцяло променят облика на стаята, вдъхвайки й приятна атмосфера. Индиректното осветление излъчва дискретна светлина и то на местата, където е най-необходимо – над телевизора и над масата за хранене. Плъзгащите се врати поставят ясни граници между трапезарията и всекидневната стая.

Преди: Всекидневна стая с “хладна“ атмосфера

Яркият контраст между черно-белите кожени мебели и тоновете на помещението, като тъмната фасада на гардероба и бледите тонове на масата в трапезарията въздействат потискащо и създават усещане за дискомфорт. Освен това, покритият със сиви плочки под и елементите, присъстващи в обзавеждането, изработени от материали като стъкло, метал и хром правят атмосферата в стаята хладна и отблъскваща. Вместо преходните помещения да са с преливащ се интериорен дизайн, отразяващ тяхната единност, те са ясно отделени. Голите стени, дългите до пода завеси и безразборно подреденият кът за хранене превръщат трапезарията в негостоприемно помещение.

След: Свеж интериор

След реконструкцията на помещението двете основни зони, които се обособяват в него са “преливащи“ се интериори, които отразяват единния им характер. Плъзгащите се врати са заменени с декоративно пано, което заема половината от пространството на вратите. То поставя стилен акцент в общия интериор с привлекателния си дизайн. Паното е изработено от МДФ плоскост, която е облицована с тапет в наситен оранжев цвят. Бледите естествени тонове, дървеният материал и мекият килим внасят уют и спокойствие в интериора.

Преминаването от едната зона в другата преди е налагало плъзгане на вратите, което е създавало известно неудобство. Сега декоративното пано заема половината от площта на вратите и позволява свободното преминаване в стаята. Секторът, в който е обособена трапезарията, сега има много по-гостоприемен и топъл облик. На централно място е разположена висока и голяма маса, изработена от масивен дървен материал, а около нея прилежно са подредени столовете с дървена конструкция и мека бяла дамаска.