Дървен Материал

1
Добави коментар

Къщи от дървен материал-живот в комфорт

Дървените къщи все още имат репутация за това, че са старомодни, с ниска стойност, които предлагат висок риск от пожар.
Но новите технологии навлизат и в нашето ежедневие и модерните къщи, изработени от качествен дървен материал не са различни по качество, отколкото техните конвенционални аналози и напълно отговарят на всички приложими изисквания за отопление, предпазване от влага, огън и шум.
По-голямата част от хората, които живеят в дървени къщи, се чувстват по-удобно в тях, отколкото в тухлени или бетонни конструкции, а освен това, дървото има много екологични, биологични и икономически предимства.
Дървеният материал – една крачка напред

Дървото е модерен строителен материал, по няколко причини.
Тази естествена суровина придава по-уютна атмосфера на закрито, и дървените подове и стени са винаги топли и сухи на допир. Дървото премахва влагата от въздуха в помещението, когато тя е влажна и се връща в нея, когато тя е суха, така че дървените къщи, не страдат от много суха атмосфера, когато се отопляват през зимата.
В допълнение, сглобяемите дървени къщи се строят много бързо, оставяйки техните конкуренти от тухли и хоросан или бетон зад себе си. Те също така играят водеща роля в областта на енергетиката и ефективността на сградите.
Като строителен материал, дървеният материал също има своите недостатъци. По природа е нехомогенен и се работи по посока на растежа на ствола на дървото. Сухотата и влажността са причина дървото да се свива и да се надуе съответно, но величината на ефекта варира в различни посоки.
Днес е възможно да се произвежда дървен материал с предварително зададени свойства. Това се постига като първо се раздробява дървесината за производство на стърготини или чипове, а след това се разтваря с помощта на специални техники, за да се достигне необходимият продукт.
Строителство с дървен материал се утвърждава като стандартна техника за строене. Като се има предвид, че през 1990 г., само 2% от всички нови къщи са от дърво, през 2000 година, тази цифра се покачи до 16%.
Модерните сгради от дърво също са добре запечатани. Добре обмислени, чрез дизайн и внимателно проектиране се гарантира, че влагата не може да проникне в дървената конструкция. Това означава, че дървесината, използвана за модерни сгради не трябва да бъде третирана с химически вещества. Добрият дизайн и изграждане премахва необходимостта от химическа обработка.
Идеята, че дървените къщи са шумни, с лоши акустични свойства, е нещо от миналото. Днес има голям диапазон на конструктивни мерки, които могат да бъдат взети, за да се гарантира, че всички новопостроени сгради отговарят на съвременните изисквания за шумоизолация.
И накрая, опасността от пожар вече е преодоляна. Дървените къщи, изградени с компоненти за пожарозащита са удивително устойчиви на пожар. Като се има предвид, стоманата и бетона, бързо губят силата си при нагряване, дърво изгаря поразително бавно. Рискът от пожар не се увеличава с използването на лесно запалими строителни материали, но с увеличаването на възрастта и съдържанието на сградата и небрежност на живущите в сграда се увеличава.