Топ 10 на най-грозните автомобили произвеждани някога

43
Добави коментар
TTrifonov
TTrifonov

След като наскоро ви представихме нашият Топ 10 на най-красивите автомобили на всички времена, съвсем закономерно решихме да спретнем и една анти-класация, събрала едни от най-грозните автомобили произвеждани някога. И докато красотата, често е субективно понятие, то относно грозните автомобили, мненията на хората не се различават особено. Някой от представените „екземпляри“, дори отбелязват постоянно присъствие във всички световни „грозни“ класации. Насладете им се!

 

Fiat Multipla

Представеният през 1998г. семеен ван Fiat Multipla, присъства във всички класации за най-грозен автомобил. При положение, че италианците се славят със своята изключителна дизайнерска школа, „творението“ Multipla е меко казано странно и предизвиква потрес у случайните очевидци! Собствениците му често се утешават, казвайки че макар и грозен, автомобилът е много просторен и практичен, което сигурно е вярно, но… Ще ви издам и една тайна – когато един ден показах Fiat Multipla на майка ми, тя го сметна за красив!? (но тя и мен ме смята за красив, така че…)

 

SsangYong Rodius

Още един постоянен присъстващ във всички анти-класации. Защо практичното трябва да е непременно грозно, са се заели да ни разяснят  корейците, с представеният през 2004г. Rodius. Огромен и тлъст като американски тийнейджър на хамбургери, семейният ван може да остави безмълвни дори и заклети фенове на корейските автомобили (ако има такива). Една част обаче „впечатлява“ особено в SsangYong Rodius – умопомрачителната задна част на автомобила, представляваща нещо средно между Годзила и ютия.

 

Pontiac Aztek

Следващият „обичаен заподозрян“ в класациите за грозни автомобили. Честно казано, незнам какво са си мислели дизайнерите, проектирайки „изключителната“ външност на Aztek, но вероятно са мразили работата си, както си личи и по резултата. Кросоувърът предизвиква гадене и вероятно е причина за много нервни сривове в предградията на САЩ. Добре, че си имат психоаналитици…

 

Mitsuoka Orochi

Ако смятате японците за леко извратени, то Mitsuoka Orochi ще надмине и най-смелите ви очаквания. Спортният автомобил представлява нещо средно между Jaguar, анимационна акула и разгонен делфин… Впрочем всички „произведения“ на японската компания Mitsuoka заслужават място в тази „престижна“ класация. Не сте чували за компанията ли… и по-добре!

 

Aston Martin Lagonda

През 1976г. се провежда първият опит на британската компания Aston Martin да създаде луксозен седан. Опитът не е особено успешен и за щастие от грозноватия модел Lagonda са произведени само 645 екземпляра! Седанът и до днес си остава едно от най-грозните „чеда“ на автомобилната промишленост, а още по-ужасен е неговият комби вариант, който обаче ще ви спестим от грижа за вашите сетива…

 

Tatra t603

Класически грозен автомобил! Представената през 1957г. Tatra t630 се произвежда в бивша Чехословакия и е инфантилна до отчаяние… За щастие след нея, компанията се преориентира към производството на камиони.

 

Ford Edsel

Непрестанната параноя от комунисти и заплахата от ядрена война през 1958г. явно са се отразили на нервната система на американските дизайнери от Ford. Във времена на властващи „акулови перки“, хром и кич, те представят Edsel – един автомобил, който бил прекалено отвратителен дори за вкусовете от 50-те години. Всъщност, днес Ford Edsel е колекционерска рядкост но това не го прави по-красив.

 

ZAZ 968

В началото на 70-те години, автомобилната промишленост на славния СССР, решава да смачка още повече и без друго отчаяните граждани на Източния Блок, предлагайки им нещо като „автомобил“. Руснаците бързо го кръщават „Чебурашка“ а нещастните собственици така и не се преборват с проблема със загряването на Запорожеца.

 

Dacia 1310

Всъщност сегашните модели на румънците са прекрасни в сравнение с представената в далечната 1979г. Dacia 1310. Бледо копие на Renault 12, моделът „1320“ е един от най-безличните и грозни автомобили произвеждани някога. Положението става още по-отчайващо при неговите „фейслифт“ варианти произвеждани до 2004г.! Абе без коментар…

 

Jeep Compass

Класацията ни нямаше да е пълна, без да ви представим и всепризнатият грозник на американската компания Jeep (които между другото имат страхотни модели). Представеният през 2007г. SUV Compass, сякаш е направен от разбърканите части на различни модели на Jeep в час по трудово обучение. Резултатът е едно инфантилно „нещо“, наподобяващо на завеяна костенурка! Искаме си старото Grand Cherokee…

 

Теодор Трифонов, Autoreview.bg