Оригиналната фасада на Канзаската библиотека (Kansas library)

103
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

   Канзас сити е най-големият град в американския щат Мисури и освен с многото фонтани – над 200 може да се похвали и с изключителна библиотека. Сградата се е превърнала в един от най-ярките символи на града, благодарение на странния си и необичайно изглеждащ външен вид. 

Зданието е основано през 1873 година като държавна училищна библиотека, но поради големия интерес тя бързо се превръща в градски културен център, като предоставя не само образователни ресурси, но и алтернатива за различни видове развлечения. Библиотеката притежава една изключително богата колекция от множество книги на известни и не толкова известни автори от най-различни области и епохи, вестници и списания и може да задоволи и най-големите капризи.

Но освен с безбройната си сбирка от стари книги Канзаската библиотека може да се похвали и с доста уникален и необикновен дизайн на сградата, който прави впечатление на всеки посетител. Тя е голяма гордост за жителите на града, тъй като нестандартния й екстериор е допринесъл за увеличаването на интереса на хората към нея, както й посещенията, заемането на книги и тяхното четене. Оригиналността й пък са й донесли множество награди, световно признание и възхищение.

За да осъществят неповторимия проект архитектите са се допитали до самите жители на града. В анкета те трябвало да посочат най-завладяващите книги, които някога са чели и които най-добре представят града. След като вече било ясно кои са първенците в класацията, техни огромни копия били използвани за фасадата на паркинга. Някой от заглавията са Паяжината на Шарлот на Елвин Брукс Уайт, Властелина на пръстените на Джон Толкин, Невидимия човек на Ралф Елисън, Приключенията на Хъкълбери Фин на Марк Твен, Тиха пролет на Рейчл Карсън и други.

Hobyto.com