Какви са симптомите при неврит на зрителния нерв?

1
Добави коментар
magneticpower
magneticpower

Ще ми кажете ли по какъв начин се проявява невритът на зрителния нерв и как да го лекувам? Какво може да ми причини, ако не се лекувам навреме?
Здравка Тодорова – Стара Загора

Основният симптом на това за­боляване е нарушение на зрението. То се изразява в следните по-кон­кретни признаци: изкривяване на възприеманите образи, очертанията на предметите сякаш се размиват. Често възниква т.нар. тунелно зре­ние – погледът сякаш преминава през дълга тръба.

Друг характерен симптом при неврит на зрителния нерв е невъзприемането на цвят – нещо като внезапен пристъп на далтонизъм.

Понякога в полезрението се появяват тъмни петна. По тези си симптоми невритът много напомня възпаление на ретината. Обаче има разлика – ако при ретината е характерно внезапно и мълниеносно нарастване на симп­томите – сякаш е удар от мълния при напълно здрав човек, то при неврита симптомите нарастват бавно – касае се за няколко дни, а не за часове, както е в първия случай. Във всеки случай, окончателната диагноза може да я постави специалист след изследване на очните дъна.

Относно ле­чението – най- напред се пред­писват хормони във вид на капки и във вид на инжекции. Съчетават се и с други препарати. А когато стихне острото възпаление, може да се об­разува срастване, което да увреди зрителния нерв. За да се избегне това, се предписват витамини от групата В, а също и витамин РР във вид на капки. Прилага се електрофо­реза, предписват се и съдосвиващи лекарства.

ВНИМАНИЕ!

Ако лечението не започне своевременно и не се проведе докрай, често не може да се постигне пълно възстановяване на зрението в засегна­тото око. Вярно, че понякога всичко се приключва с леко понижаване на зрението. Но ако лечението е много закъсняло и не може да бъде преустановена атрофията на нерва, болният може да ослепее.

Защо невритът на зрителния нерв е опасна болест?

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”