Имало едно време (Once Upon a Time)

4
Добави коментар
Avtora
Avtora

Имало едно време (Once Upon a Time)

от Валерия Стефанова | 20.03.2012 | 11:12

Има нещо изключително притегателно в приказните интерпретации, което ги прeвръща в еднакво изкушаващи както за създателите им, така и за зрителите. До този извод най-вероятно са стигнали и създателите на новия фентъзи сериал „Имало едно време“ (Once Upon a Time) Едуард Китсис (Edward Kitsis) и Адам Хоровиц (Adam Horowitz).

В тяхната нетрадиционна версия на познатите ни приказни сюжети се включват бившата звезда от „Доктор Хаус“ Дженифър Морисън (Jennifer Morrison), Дженифър Гудуин (Ginnifer Goodwin) и Лана Парила (Lana Parrilla ). Крайният резулат – зрелищен и драматичен, който определено си заслужава да се види.

Ако се придържаме към приказната стилистика бихме могли да започнем така: Имало едно време един малък град в щата Мейн, наречен Сторибрук (Storybrooke)…

Освен „симпатичното намигане“ в името на градчето (story – приказка), това, което го превръща в изключително място, са неговите обитатели. Всички те са приказни персонажи, превърнати в обикновени хора от Злата кралица…

Естествено, никой или поне почти никой, освен нея не си спомня живота си, преди да попадне в реалния свят. Поне веднъж на всеки му се случвало да използва определения като „проклятие“ и „ужасно място“ за действителността, така че със сигурност ще оцените вложената от създателите на сериала ирония.

Тя обаче съвсем не е единствената причина да харесате „Имало едно време“ – както вече споменахме, сериалът може да се похвали с впечатляващ актьорски състав, начело с очарователната Дженифър Морисън, която сме свикнали да виждаме в сянката на доктор Хаус, както и с нетрадиционна структура на епизодите.

Идеята:

Адам Хоровиц и Едуард Китсис са творчески тандем, който вероятно свързвате с хитовия сериал „Изгубени“ (Lost). Двамата работят заедно и по голяма част от епизодите на ТВ продукциите „Фелисити“ и One Tree Hill. Тук любопитно е, че идеята за създаването на „Имало едно време“ съществува още преди те да се присъединят към сценарния екип на „Изгубени“, но остава на заден план за известно време, тъй като предпочитат да се съсредоточат изцяло върху нея, вместо да раздвоят вниманието си.

Началото:

През февруари 2011 година, ABC одобряват сценария на „Имало едно време“ и поръчват пилотен епизод, а след това и цял първи сезон, който стартира през октомври същата година. Първоначално са предвидени 22 епизода, макар че след като дебютната серия е проследена от тринадесет милиона зрители, което прави сериала не само един от най-успешните за сезона, но и въобще една от най-успешните продукции на ABC през последните години, е почти сигурно, че ще има и втори.

Освен на широк зрителски интерес „Имало едно време“ се радва и на положителни рецензии от страна на критиката. От началото на март сериалът се излъчва и в България, като епизодите могат да бъдат гледани в сряда вечер по Fox Life.

Героите и звездите:

В по-голяма или по-малка степен, всеки от персонажите в „Имало едно време“ е повече от това, което изглежда на пръв поглед. Тази особена двойнственост е едно от нещата, които ги правят толкова интересни.

Дженифър Морисън (Ема Суон) – Дженифър Морисън е сред актрисите, които могат да се похвалят с участие в някои от най-успешните ТВ продукции през последните години. Освен с дългогодишното си присъствие в хитовия „Доктор Хаус“, красивата брюнетка очарова зрителите и с ролята си в комедийната поредица „Как се запознах с майка ви“ (How I Met Your Mother).

Не й липсват и интригуващи роли в киното – от неангажиращи комедии като „Да преживееш Коледа“ през фантастика като „Стар Трек“ на Джей Джей Ейбрамс, чак до екшън заглавия като „Бойна кръв“, в който си партнира с Ник Нолти и Том Харди. Така че, едва ли сте изненадани от решението на създателите на „Имало едно време“ да й поверят една от водещите роли.

Този път Морисън се превъплъщава в Ема Суон. Силна и самостоятелна млада дама, тя остава наистина изненадана, когато на двадесет и осмия й рожден ден, на вратата й се появява десетгодишния Хенри. Момчето заявява, че е синът, когото Ема е дала за осиновяване – решение, което е взела преди време, за да осигури на детето възможно най-доброто бъдеще.

Докато го отвежда обратно в Сторибрук, за да го върне на осиновителите му, Хенри й разказва, че според него обитателите на града са приказни герои, а самата тя е дъщерята на Снежанка и единствена е способна да развали проклятието, с което Злата кралица е омагьосала всички.

Въпреки че приема всичко това като плод на въображението на Хенри, Ема изобщо не остава очарована от отношението на осиновителката му Реджина, която е кмет на града, нито към детето, нито към самата нея и решава да остане в града поне за известно време. Решение, което отключва поредица от странни събития.

Лана Парила (Реджина Милс) – вероятно свързвате Лана Парила с участието й в хитови телевизионни заглавия като „Два метра под земята ООД“, „24” и „Изгубени“. В „Имало едно време“ й е поверена ролята на Злата кралица в приказния свят и Реджина Милс, кмет на Сторибрук и осиновителка на Хенри.

Грижовна, но изключително строга като майка, тя не е склонна да толерира нито фантазиите на момчето, нито желанието му да общува с Ема.

Дженифър Гудуин (Мери Маргарет) – Дженифър Гудуин, която наскоро може би сте гледали в романтичната комедия „Нещо назаем“ (или в драмата A Single Man на Том Форд) също не e ново лице на малкия екран, няма как да не споменем участието й в драматичната поредица на HBO „Голяма любов“.

В „Имало едно време“ тя е учителката Мери Маргарет, която подарява на Хенри книгата с приказки, превърнала се в основа на теорията му. В приказния свят е Снежанка. Не си я представяйте обаче като безпомощната красавица от класическата приказка. Точно както и останалите приказни герои и сюжети, които създателите на сериала интерпретират, и тя определено ще ви изненада.

Историята

След като Хенри, детето което е дала за осиновяване преди десет години, се появява на прага й, Ема Суон заминава за Сторибрук, за да го отведе при осиновителите му. Докато пътуват Хенри й излага невероятната си теория, според която всички в града са приказни герои, подвластни на проклятие, което единствено тя е способна да развали.

Любопитни факти

Имената на джуджетата, които помагат на Снежанка в сериала, са същите като имената им в анимационния филм на Дисни „Снежанка и седемте джуджета“.
Лентата от 1937 година е първата пълнометражна анимация на Дисни.
В началото на всеки епизод до заглавието на сериала, което виждаме изписано на фона на мрачна омагьосана гора, се появява различен силует – на персонаж, предмет или митологично създание, което присъства в епизода.

 

Галерии

Имало едно време (Once Upon a Time)

Топ 10 най-хитови сериали в САЩ за 2011 година

Одет Анабъл от „Доктор Хаус“ (Odette Anable)

Видео

Once Upon a Time