Семейство с доведено дете

16
Добави коментар
Laverdad
Laverdad

Семейство с доведено дете
20.03.2012 • от Цвети Тошева5289 прегледа 0 коментара

1
2
3
4
5

Промени размера на текста Изпрати на приятел Принтирай

Вижте още

Като всеки друг февруари, в очакване на Деня на влюбените, сигурно си задавате някой от следните въпроси:

Въпреки че отношенията в семейство с доведено дете рядко протичат гладко, с правилните напътствия и поставянето на реалистични очаквания, същите тези семейства могат да преодолеят несгодите и да намерят пътя към успешната комуникация.

Най-важно е партньорите да не забравят, че съгласявайки се да градят бъдеще с човек, който има дете от предишна връзка, те поемат ангажимента да отглеждат това дете като свое. И да вложат колкото търпение, обич и позитивизъм са нужни, за изграждането на едно пълноценно семейство. Макар и с доведено дете.

Животът на семейство с доведено дете може да бъде истинско предизвикателство особено в началния етап на съвместно съжителство. Децата се съпротивляват на промените, с които се сблъскват, а родителите започват да се чувстват неудовлетворени или разочаровани, че новосъздадените отношения не се развиват според стремежите им или според начина на живот, с който са свикнали. Всеки се чувства жертва, а най-големият проблем настъпва, когато (не)щастието на доведеното дете се превърне в съществено условие за бъдещето на връзката между двамата партньори.

Съвсем естествено е, когато две отделни семейства се съберат под един покрив да настъпят конфликти. Но обсъждането на проблемите и опитите да се разбере гледната точка на другия (без значение родител или дете е той) е изключително важно и необходимо. Със сигурност ще е нужно време да създадете обща лична история, благодарение на която един ден вероятно привързаността ще се превърне в семейна любов. Със сигурност няма и да е лесно начинание, но бъдете сигурни, че ще си заслужава. Не всички приказки са като Пепеляшка и не всички семейства с доведени деца са обречени на неразбирателство.

Истината е, че докато вие като родители сте склонни да си дадете шанс за второ семейство и с радост и очакване приемате доведеното си дете, то или вашето собствено от предишна връзка (което е доведено за вашия партньор) може изобщо да не се чувства така развълнувано. По-вероятно е да изпитва несигурност по отношение на настъпилите промени и как те ще се отразят на взаимоотношенията с биологичните му родители. Да се тревожи и страхува от живота с доведените си братя или сестри и дори да изпитва ревност от появата на ново бебе, дете на неговите мама или татко, но от друг партньор. А всичко това неминуемо ще се отрази на връзката ви с партньора.

И тук започва вашата роля. Сред приоритетите ви като родители в семейство с доведено дете трябва да поставите откритото общуване, положителното отношение, взаимното уважение и търпението. Всичко това, гарнирано с щедри дози любов (един към друг и към децата) ще даде тласък на комфортното и благосъстоятелно съвместно съжителство. Останалото оставете на времето.

1
2
3
4
5

Промени размера на текста Изпрати на приятел Принтирай