Холандски лоп (зайче) – PetVet.bg – Онлайн съветник за домашния ти любимец

1
Добави коментар
PetVet.bg
PetVet.bg

11.03.2012

Източник: coalybunny

Тегло

0,9 – 1,4 кг

Дължина на козината

Къса

 

 

Описание: Холандският лоп е зайче с малки размери. Очите са големи. При белите зайчета могат да са сини или червени (албиноси). Ушите са клепнали и висят странично до бузите, откъдето и наименованието лоп (англ. „увиснал, клепнал”). Раменете са широки, което предполага широк вход на гръдния кош. Тялото е добре замускулено, дори набито. Крайниците са сравнително къси за тялото. Цветът на козината е различен.

 

Темперамент: Холандският лоп със сигурност ще намери място в сърцето ви – това декоративно зайче е мило и гальовно, то обича игрите и вниманието на собствениците си. Полезно качество е умението да използва котешка тоалетна, стига да бъде обучено правилно. Този факт, набитото им тяло и темпераментът им ги е направил известни като „булдозите сред зайците”.

 

Храна: Пелетите за зайци са добър избор за храна на холандския лоп. Допълнително могат да бъдат давани и сено и някои зелени растения (виж „Хранене на зайци”).   

 

Здравословни проблеми: Грешките в храненето и най-вече даването на твърде много зелена или влажна храна могат да доведат до подуване на стомаха. Друго нарушение в храносмилането е констипацията или запушване на червата – зайчето спира да дефекира или отделя само малко количество спечени екскременти. Нерядко се наблюдава и диария, която също е резултат от неправилно хранене. Не са изключени и други заболявания при зайците.

 

История на породата: Холандският лоп произхожда от страната на лалетата – Холандия. Негови прародители са далеч по-едрият Френски лоп и дребничкото Холандско джудже. След серия от неуспешни кръстосвания, резултатът бил налице – освен зайчета с изправени уши се родили и такива с клепнали. Достигнали зрелост обаче те тежали почти 3кг, затова след продължителна селекция бил достигнат желания резултат – зайчета с увиснали уши и тегло под 2кг. Не след дълго породата била призната в Холандия, а оттам – и в САЩ.