Видове хлебарки в България

2
Добави коментар
ops5
ops5

 

 

Здравейте отново, скъпи читатели.

С тази статия ще продължим поредицата за хлебарките. Тук ще посочим основните видове хлебарки в България.

Както казахме в предната статия в света има над 3 000 вида хлебарки. Няма смисъл да се запознаваме с всички видове, защото в България имаме работа основно с три вида – кафевите хлебарки, черните и американските. Сигурни сме, че повечето от Вас са се сблъсквали най-често с кафевите хлебарки.

Нека да разгледаме по – подоробно трите вида.

 

 

Кафява или немска хлебарка – Blatella germanica – тези хлебарки се срещат навсякъде – жилища, офиси, магазини, заведения, предприятия. Всъщност е така навсякъде по света. Немските хлебарки са космополит – могат да се срещнат по всички части на земята.

В България това е най – често срещания вид. Опита показва, че най – често се виждат в кухни и мокри помещения. Една от причините за масовото им разпространение е, че пълзят с лекота по гладки повърхности.  

ВАЖНО:

Видите ли една – две хлебарки от този вид, знайте че има още много. За да не звучи клиширано, ще обясним. Женската снася капсула с 35-40 яйца. И така на всеки 40 дни. Сами можете да сметнете 4-5 женски какво могат да направят, ако не се вземат мерки за ограничаването на популацията.

Сравнително лесно можете да отличите кафявите хлебарки от другите, които се срещат в България. По размер са видимо по – малки – около 1-1,5 см. И са много бързи.

 

Другия вид, с който се сблъскваме е черната хлебарка-Blatta orientalis. Макар и рядко се сблъскваме и с тези вредители.

 

 

 

Те са по-големи от кафевите – около 2-2,5 см. За разлика от по-малките кафеви хлебарки, черните не могат да се придвижват по гладки повърхности. За това се развиват повече в мазето, партера и въобще ниските етажи.

Както и за всички хлебарки и за тези влагата е от особено значение.

В капсулите на този вид хлебарки обикновено има около 16 яйца, което е доста по-малко в сравнение с капсулите на кафевите хлебарки.

Рядко ще видите в обитавано жилище повече от няколко хлебарки от този вид.

 

 

Третия вид, който заслужава да му обърнем внимание са американските хлебарки- Periplaneta Americana.

 

 

Най-отличителното при тях е размера. Могат да достигнат 4 см. Това  е най-лесния начин да различите трите вида хлебарки – по размера.

Рядко се виждат в жилища. Наистина са доста неприятни на външен вид, а на моменти са направо и страшни. При ходенето им се чува тропане. Могат да влязат в дома през тръбите, входната врата от стълбището, а понякога влизат и през балкона.

Сред любимите им места са абонатните станции на мазетата – по-близо до тръбите на парното.

Американската хлебарка е призната за едно от най-бързите насекоми в света.

Както и другите хлебарки, обича топлото.

В заключение можем да кажем, че имаме опит в борбата и с трите вида. Най-трудни за унищожаване са кафевите хлебарки. В повечето случаи са развили наистина сериозни популации. Много от нашите клиенти дори никога не са виждали у дома си от черните и американските хлебарки. Всички хлебарки са опасни, независимо дали са в жилището или мазето. Особено онези, които са се установили в търговски обекти.

Не ги толерирайте, борете се с тях.

Можете да разчитате на професионални обработки за унищожаване на хлебарки, а можете да опитате и сами.  

В следващата статия ще опишем защо са толкова опасни хлебарките.

До нови срещи!

 

 

 

 

 

 

Сподели във Facebook