Титаник потънал заради оптическа измама

2
Добави коментар
mayaiv
mayaiv

Ново изследване за потъването на Титаник показва, че корабът се е блъснал в айсберга, защото той бил скрит заради оптическа измама.

Един от най-видните експерти в света за потъналия пътнически лайнер открил доказателства, че „мираж“ е причината за катастрофата. Тим Малтин изследвал шест години невиждани записи и резултатите от проучването му ще бъдат показани в документалния филм „Титаник: Случаят приключен“.

Той смята, че „лека мъгла“, създадена от въздушните течения, причинила оптическата илюзия, подобна на мъглявината, която виждаме на пътя в горещ ден. Малтин анализирал невиждани до момента документи за метеорологичните условия, взети от над 75 бордови дневника на кораба от седмицата, в която лайнерът потъна на 15 април 1912г., причинявайки смъртта на над 1500 души.

Малтин установил, че уникално съчетание от метеорологични условия станало причина за явление, известно като „супер рефракция“. Въпреки напълно ясното време в нощта на инцидента, миражът замаскирал айсберга и той бил забелязан прекалено късно. Малтин, който е историк и писател, твърди, че илюзията прикрила и сигналните светлини за бедствие, изпратени от екипажа на кораба на намиращия се на близко разстояние кораб „Калифорниън“.

„Моето изследване съгласува много от противоречащите си свидетелски разкази и показва, че Титаник е потънал при идеални атмосферни условия. В миналото имаше различни теории, например, че капитанът бил пиян или че стоманата на кораба не била достатъчно добра, но всички те бяха опровергани. Хубаво е да знаеш, че толкова много човешки животи са били изгубени не заради поправима човешка грешка, а заради съчетание от странни обстоятелства, в които се озовал екипажът“, казва Малтин.

източник: bgnes.com