Анорексия – симптоми, причини и лечение на заболяването

1
Добави коментар
woodmonster
woodmonster

Анорексията е заболяване, което се развива на психическа основа. То е типично предимно за младите жени. Болестта се изразява в пълен отказ от приемане на храна, като целта е да се постигне по-слаба фигура. В напреднал стадий на болестта, някои от страдащите от анорексия губят много от телесната си маса. Организмът не се снабдява с необходимите вещества, поради което намалява имунитета му. Наблюдава се отпадналост, депресия, косопад, заболявания на вътрешните органи и др. Има случаи на жени на възраст 45 години, които при ръст 1,70 м тежат 35 кг. Повечето страдащи от тази болест са млади момичета на възраст от около 15-17 години. Появяват се комплекси на психическа основа и непрекъснато чувство за глад на физическа. След всяко приемане на храна заболелите чувстват ситост и я изхвърлят.

След време организмът отказва да приема храна. Всичко изядено се повръща. Много от изходите са с фатален край – смърт. Болните се нуждаят от подкрепата на семейството и от помощта на психолог. При болните от анорексия се появява натрапчива мисъл непременно да отслабнат, а ако отслабнат ще се случат определени неща: например ще бъдат по-щастливи, ще са по-харесвани, животът им ще се промени. Всъщност болните от анорексия започват да контролират всичко свързано с околния свят чрез храната. Определящо за тях е това, че ако не могат да контролират нещата извън себе си, биха могли да контролират себе си и то под формата на приемането (храната) и отдаването. При тях цикълът на взаимоотношения с външната среда се прекъсва, т.е. не съществува обмен (нито приемане, нито отдаване) – по същия начин те се отнасят и в отношенията си с околните. Всичко това, разбира се, функционира на несъзнателна основа и болните не си дават сметка за случващото се. Същото се отнася и до килограмите и фигурата – често анорексиците, когато видят образа си в огледалото, не виждат реално собственото си изражение, а своето, но като на много дебел човек.

Симптоми: пълна загуба на желание за ядене, сериозна загуба на тегло, липса на апетит, косопад, дължащ се на недостиг на протеини и хранителни вещества, повръщане, спиране на менструалния цикъл, ниско кръвно налягане, слаб пулс. Това заболяване се среща най-често при младите жени, които се страхуват от напълняване. Поради диети, провеждани без лекарски контрол, стомахът престава да преработва храната и трайно се свива, в крайна сметка, отхвърляйки всякаква храна. Ако този процес излезе извън контрол, се налага медицинска помощ, тъй като може да доведе до сериозни последици.

Причини: Нервни и психосоматични по произход.
Вярата, че като не се храним, ще станем по-слаби, както и обичайната практика да повръщаме храната принудително, след като сме се нахранили (Булимия), карат стомаха да престане да функционира и да се свие.
Препоръчвано лечение: Някои лекари препоръчват взимането на мегадози мултивитамини и мултиминерали. Поленът и люцерната (има я в “Зелени поля”) са отлични мултивитамини. Лично съм лекувал различни случаи на Анорексия нервоза с добри резултати, като съм оказвал психическа подкрепа, за да мотивирам храненето, препоръчвайки също взимането на допълнителни хранителни добавки.
Предупреждение! Ако лицето отслабва с всеки изминал ден, косопадът продължава и ако то не се поддава на лечение, състоянието му може да е много опасно. Консултирайте се с лекар незабавно.

Важни  добавки:
1. Хранителен шейк, съдържа мултивитамини, мултиминерали, растителни протеини, аминокиселини, растителни влакна и др.
2. Пчелен полен (прашец): Поленът, както и люцерната, съдържат всички необходими витамини и минерали.
3. Мултиминерали, необходими за правилния строеж и функциониране на тялото.
4. Алое Вера сок, гел или нектар, осигурява енергия, подпомага храносмилането.
5. Пчелно млечице, съдържа витамини В-комплекс, срещу нервност и стрес.
6. Витамин А (Бета-каротин), мощен антиоксидант; помага в борбата с инфекциите; възстановява телесната тъкан.
7. Витамин С, мощен антиоксидант; помага в борбата с инфекциите; възстановява телесната тъкан.
8. Билков чай, от цветовете на Алое и лековити билки, успокоява и отваря апетита.