Кафе срещу рак на гърдата

46
Добави коментар
Vankata1
Vankata1

Публикувано на 13. May, 2011 от екип на Здраве и Красота в За жените, Напитки, Рак

Пиенето на кафе намалява риска от рак на гърдата, установиха шведски учени.

Жените, които редовно пият кафе, е много по-малко вероятно да развият отрицателен естроген-рецептор рак на гърдата, особено ако пият по пет и повече чаши на ден.

Този вид тумори не реагират на повечето лекарства, поради което химиотерапията често остава единствената възможност, съобщава агенция БГНЕС.

Учени от Институт Каролинска в Стокхолм установили, че жените, които пият кафе, е по-малко вероятно да се разболеят от рак на гърдата, отколкото дамите, които рядко пият кофеиновата напитка.

Изследователите анализирали данни на близо 6000 жени, навлезли в менопауза. Тези от тях, които пиели по пет и повече чаши на ден било с 57% по-малко вероятно да се разболеят от рак на гърдата спрямо тези, които пиели по-малко от една чаша на ден.

Учените открили, че кафето намалява леко опасността от всички останали видове рак на гърдата, но тази връзка е незначителна, когато се вземат предвид и други фактори като възраст и тегло.

Предишни изследвания показаха, че кафето намалява опасността от други видове рак като рак на простатата, рак на матката, рак на черния дроб и рак на устата.

Снимка: sxc.hu

Етикети: гърда, жена, жени, здраве, кафе, онкология, превенция, рак, рак на гърдата