Първи седмици на бременността: 5-8-ма седмица | Bebok.eu – статии за бременността, раждането, майчинството, възпитанието и…

20
Добави коментар
ikonsulova
ikonsulova

Първото подозрение за бременността е липсата на месечен цикъл-възниква 2-3 седмици след зачеването. Причината за това обаче може и да е друга ето защо е добре при съмнение да се направи тест или да се отиде при гинеколог, който ще каже със сигурност в коя седмица е бременността.

Бременността обикновено се разделя на три периода. Първото тримесечие продължава до 13-тата седмица и в този период плодът се развива много бързо. Точно тогава обаче е най-голям рискът от аборт. Вторият период е от 14-тата до 27-мата седмица, а третият – от 28-40-тата седмица.

На петата от бременността седмица при деленето на клетките вече се наблюдава определена логика. Вече е възможно човек да си представи къде ще са краката, главичката, гърба и коремчето на бебето. В центъра на ембриона се вижда издатина: там ще бъде сърцето. Постепенно започва и формирането на кръвоносните съдове. За това време вече става ясно различима и главичката на ембриона, както и крачетата му. Зародишът е огънат във формата на буквата С.

Н шестата седмица от бременността при много жени започва дискомфортът за бъдещите майки, който е свързан с гадене и тежест в стомаха. Гърдите се подуват освен това емоционалните състояние бързо се променят.

При бебето започва формирането на главния мозък, както и крайниците. Главата придобива по-правилна форма.

През седмата и осмата седмица матката започва да се уголемява, както и ембрионът. Формират се ушните миди, а крайниците добиват все по-нормална форма.