Охладителните кули на ТЕЦ „Курило“ паднаха

1
Добави коментар
magmarieta
magmarieta

Двете кули на ТЕЦ „Курило“ бяха взривени днес след обяд пред погледите на много любопитни погледи, журналисти, фоторепортери и медии. Нова телевизия специално отрази събитието. Те са били построени през 1927 г заедно със строежа на цялата централа с едно единствено предназначение, да улавят и кондензират парата и да я връщат като вода за работата на централата.

Премахването на комините за някои е като голяма загуба на стар приятел, за други е все едно дали ги има или ги няма.

С вой на сирени предизвестиха началото на взрива. Кулите се сринаха за броени секунди след силен взрив, тътен, и с кълба дим. Земята потрепери и разлюля сградите в околовръст. Двете уникални за времето си охладителни кули си отидоха и вече никога няма да ги видим за да ни напомнят за изминали времена – за началото на електрификацията на София и на цяла България. Те останаха в историята и в спомените на всички наши съвременници.

Облаци прах засенчиха самото падане и за броени секунди бяха вече на земятане. Не се виждаше нищо през облаците прах. Парчета камъни и бетон се попиляха по земята на няколко десетки метра от взрива. От облака прах. който започна да се разпръсква стърчаха само краката на кулите като огромни кокили напомняйки с тъга отминалото време.

Сега кулите вече ги няма. Те бяха се сраснали с нашия град и хората бяха свикнали да ги виждат. С тяхното премахване някой виждат краят на една епоха но също така и началото на нещо ново.

Само времето ще покаже какво е то и кой ще е новия собственик на терена.

Виж още: тук

Текст и снимки: Веско Вълков

< Предишна

 

Следваща >